Zagreba Lajfhaki

Pinsa: Druga verzija pizze koja vuče korijene iz Rimskog Carstva

Pinsa romana je hrskava i pahuljasta u isto vrijeme, s ukusnim nesavršenostima.

Pinsa romana dosta je slična pizzi na koju smo navikli, ali s malim razlikama u pripremi i sastojcima koji se koriste.

Podrijetlo pinse seže još u doba starog Rima gdje su koristili pšenično brašno i vodu te kuhali na užarenom kamenu. Tijekom stoljeća recept za pinsu se usavršavao sve dok nije došao do današnje verzije.

Posebnost pinsa romane leži u njenoj preradi koja podrazumijeva korištenje mješavine tri različita brašna. Osim toga, količina vode je veća, a kvasca manje nego u klasičnoj pizzi.

Ova kombinacija elemenata daje pinsi jedinstveni okus i mekšu, lakšu teksturu od tradicionalne pizze. Osim toga, pinsa se diže duže vrijeme, do 72 sata, što je čini još probavljivijom i ukusnijom.

Danas je pinsa postala simbol rimske kulinarske tradicije, ali je nadaleko poznata u cijelom svijetu. Evo recepta za pripremu ukusne pinsa romane s rajčicom, mozzarellom, inćunima i bosiljkom.

Materijali

660 g brašna 0

30 g rižinog brašna

30 g sojinog brašna

500 ml vode

10 g maslinovog ulja

3 gr. svježi pivski kvasac

200 gr. buffalo mozzarella

200 g pelata

15 gr. sol

3 već očišćena fileta inćuna

Listovi bosiljka po ukusu za ukras

Provedba

U zdjeli otopite pivski kvasac s toplom vodom, dodajte 1 žlicu brašna, dobro promiješajte i ostavite da odstoji 10-ak minuta.

Ulijte sva 3 brašna i sol u veću zdjelu ili mikser, dodajte smjesu kvasca i vode i promiješajte vilicom. Dodajte maslinovo ulje i mijesite dok ne dobijete glatku i meku smjesu. Pokrijte vlažnom krpom i ostavite da se diže na toplom najmanje 24 sata.

Nakon završetka prve fermentacije prelazimo na drugu fazu bubrenja. Dignuto tijesto prebacite u pobrašnjenu tepsiju. Podijelite ga na 4 kruha, pokrijte ih krpom i ostavite da se dižu još 3 sata.

Potom štruce rukama razvlačimo i spajamo u tepsiji koju smo odabrali za pečenje, namazanoj uljem. Za pinsu tijesto razvlačimo samo prstima, a ne valjkom za tijesto.

Pelate narežite na kockice, a filete inćuna i mozzarellu sitno nasjeckajte. Rajčice ravnomjerno rasporedite po površini tijesta, a zatim isto učinite s mozzarellom i inćunima. Prelijte uljem i stavite tepsiju u pećnicu.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 250°C oko 15-20 minuta, dok pinsa ne porumeni. Poslužite dok je vruće, ukrašeno listićima bosiljka.

jenny.gr

Exit mobile version