Za lagani i prozračni desert pripremamo ukusnu pitu od limuna sa… curabiedes! Posebno ukusan slatkiš koji će na najbolji način upotpuniti bogatu svečanu trpezu.
Materijali
Za kremu od limuna
150 gr. granulirani šećer
2 žličice korice cijelog limuna
4 organska žumanjka
1 žličica juha od kukuruznog brašna
1 žličica voda za juhu
150 ml soka od limuna
1 žličica ekstrakt slatke vanilije ili 1 mahuna prirodne vanilije
100 gr. maslac, smrznut
¼ žličice slatka sol
Za meringue
100 gr. organski bjelanjak
100 gr. granulirani šećer
1 žličica slatki ekstrakt vanilije
¼ žličice slatka sol
½ žličice slatko vrhnje
Osim toga trebat ćemo
12 mladog luka, mljevenog
Postupak
Za kremu od limuna Stavite šećer i koricu u multi i miksajte 1′. U lonac s debljim dnom uspite žumanjke, šećer, kukuruzno brašno, vodu, miješajte dok se jaja malo ne zapjene.
Dodajte limunov sok, vaniliju, sol, promiješajte i stavite lonac na laganu vatru. Miješajte neprestano 6-7 minuta, izvadite, dodajte maslac i miksajte dok se ne sjedini u kremi. Premjestite kremu u čistu posudu. Pokrijte filmom.
Za meringue Sve sastojke za meringue stavite u vodenu kupku kolač od bjelanaca i miksati dok jaja ne postanu pjenasta i pobijeljela. Smjesu mutiti mikserom 2 minute, dodajući vrhnje.
U 6 čaša redamo slojeve naizmjenično s kremom i vrhnjem dok ne dođemo do ruba. Stavite 1 punu žličicu. meringue juhe i stavite u hladnjak. Neposredno prije posluživanja zapalite meringu na plamenu da dobije lijepu boju.
časopis za masline.gr