Ukusna pita s bogatim, dimljenim okusom od pečenih patlidžana. Za još više okusa nadjevu dodajte fetu i caseri.
Simoni Kafiri
Materijali
Za plahtu
3 šalice višenamjenskog ili lisnatog brašna
1 šalica vode
1 žličica slatka sol
1 žličica slatki šećer
¾ šalice maslinovog ulja
osjetite otvaranje lišća
Za nadjev
3 velika patlidžana, pečena u lijevanom željezu ili ugljenu
3-4 šarene paprike, pečene, oguljene
2 češnja češnjaka sitno nasjeckana
2 jaja
½ kg izmrvljenog feta sira
1 šalica ribanog sira
½ šalice nasjeckanog peršina
1½ šalice umaka od rajčice
svježe mljeveni papar
Postupak
Zakuhajte vodu s uljem, šećerom i soli. Kad se napola ohladi, malo po malo umiješajte brašno dok ne dobijete glatko i elastično tijesto. Podijelite ga na četiri loptice i ostavite ih pokrivene u pobrašnjenoj zdjeli 1-2 sata.
Zatim ih pospite škrobom i oklagijom otvorite na četiri lista. Premažite ih uljem i složite poklopljene jednu na drugu. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
U međuvremenu napravite nadjev: pečene patlidžane ogulite i meso stavite u cjedilo da se dobro ocijede. Usitnite ga ili otopite u blenderu.
U plitku, namašćenu tepsiju promjera 32-34 cm slagati dva lista, jedan na drugi. Rastopljene patlidžane premažite po cijeloj površini, a po vrhu rasporedite češnjak i pečenu papriku narezanu na dugačke uske komade.
Sireve pomiješajte s jajima, peršinom i paprom te prelijte preko zapečenog povrća. Po površini rasporedite umak od rajčice i prekrijte posljednja dva lista.
Površinu pite premažite maslinovim uljem, narežite na komade i pecite u pećnici oko 1 sat.
časopis za masline.gr