S paprikom ćete napraviti ukusnu i izuzetno ljetnu pitu koja će vas oduševiti svojim okusom i mirisom.
Spremno za 1:10′
Gruzije Kofina
Materijali
450 g kora
700 g šarene paprike (zelene, crvene, žute), na tanke trakice
3-4 sušene rajčice nasjeckane
300 g ribana feta
100 g ribani gruyere
2 žličice žlica nasjeckanog peršina
1 žličica jušna žlica nasjeckanog kopra
½ šalice maslinovog ulja + 4 žličice. žlice otopljenog maslaca
1 žumanjak pomiješan s 1 žličicom. jušna žlica vode, za namaz
Sol papar
Savjeti
Umjesto upletene paprenjake, možete jednostavno polovicu kora poslagati u lim za pečenje, jednu po jednu nauljiti, rasporediti sav nadjev i prekriti preostalim korama, također nauljiti jednu po jednu. Na kraju zarežite površinu pite, poškropite je s malo vode i pecite u zagrijanoj pećnici.
Postupak
Paprike pirjajte na tri žlice ulja oko 5 minuta, odnosno dok ne omekšaju. Malo ih posolite i ostavite da se malo ohlade.
U srednjoj zdjeli pomiješajte sušene rajčice sa sirevima, peršinom, koprom i malo papra. Dodajte paprike. Smjesu podijeliti na onoliko dijelova koliko je listova kora.
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Položite list kore na pult i premažite ga smjesom ulja i maslaca. Na donji rub po dužini rasporediti dio nadjeva, ostaviti 2cm. od bočnih rubova. Zarolati lim, savijati rubove na pola rolate da nadjev ne pobjegne.
Jednom rukom primite jedan kraj rolade, a drugom je pažljivo zavrnite dva-tri puta da poprimi oblik puža. Stavite ga u sredinu nauljene, okrugle i po mogućnosti plitke posude. Ponovite postupak s ostalim sastojcima, tako da sljedeću roladu stavite na kraj prethodne i zamotate je tako da cijela pita u tepsiji poprimi oblik puža.
Površinu pite premažite razmućenim žumanjkom i pecite u pećnici oko 40 minuta dok ne porumeni.
časopis za masline.gr