Plod ljubavi, plodnosti i sreće – Regulira šećer i kolesterol

U grčkoj kuhinji dunje se nalaze u slatkim i slanim jelima. Od voća se rade žličnjaci, likeri, kompoti i džemovi. Naime, izraz “marmelada” izvorno je označavao pekmez od dunja i potječe od portugalske riječi marmelo, što znači “dunja”.

*Napisala Dimitra Xenaki, Dr. strukturne kemije hrane

Dunja je poznata od davnina. The dunje su simbolizirale ljubav i sreću, pa su se nudile na svadbama. Možda su to Homerove “zlatne jabuke”. Prvi koji su prepoznali njihovu vrijednost i uzgajali ih bili su stari Krećani. Znanstveno ime “cydonia” također je došlo iz područja prvih usjeva, odnosno iz antičkog grada Kydonia (današnja Chania). Grci su vjerovali da dunja tjera loše utjecaje i bila je simbol ljubavi i plodnosti. Rimljani su njegovo eterično ulje koristili za izradu parfema.

Dunja je plod Cydonia oblonga ili duguljaste dunje. Pripada obitelji Rosaceae – potporodici Maloideae, gdje pripadaju i jabuka i kruška – te rodu Cydonia. Dolazi iz Irana. THE sezona dunja je jesen, kada tanka zelena kožica ploda požuti, a meso postane vrlo aromatično, suho i čvrsto. Dunja se ne jede sirova.

Prednosti dunje

Bogata pektinom
Pektin, vrsta vlakana koja ima svojstvo stvaranja gela hvatanjem vode. Pektin ima brojne zdravstvene prednosti, posebno u doprinos snižavanju kolesterola i šećera u krvi. Također ima sposobnost odgoditi pražnjenje želuca i tako potaknuti sitost. Istražuje se potencijalna prevencija određenih vrsta raka, posebice raka debelog crijeva. Konačno, ima sposobnost stvaranja prirodne barijere koja štiti crijevne stanice od mikrobne kontaminacije.

Bogat antioksidansima
Znanstvena istraživanja su pokazala da različiti dijelovi voća sadrže antioksidativne komponente, koje vežu slobodne radikale kisika i mogu pomoći u zaštiti tijela od raznih bolesti.
Smatraju se voćem s toničnim, adstrigentnim i protuupalnim svojstvima. Istraživanja pokazuju da ekstrakt kore i mesa dunje sadrži polifenoli, koji imaju antioksidativna, ali i protuupalna svojstva. Glavni fenolni spojevi dunje su kafeoilkininska kiselina, procijanidin-B2, oligomerni procijanidini, polimerni procijanidini itd.

• Izvor kalija
Kalij služi za balansiranje pH krvi i potiče stvaranje klorovodične kiseline u želucu te tako pospješuje probavu. Osim toga, olakšava kontrakciju mišića, uključujući srce, te sudjeluje u prijenosu živčanih impulsa.

• Izvor bakra
Kao sastavni dio mnogih enzima, bakar je neophodan za stvaranje hemoglobina i kolagena u tijelu. Nekoliko enzima koji sadrže bakar također doprinose obrani tijela od slobodnih radikala.

Izvor vitamina C
Dunja je izvor antioksidansa vitamina C, ali kako se jede kuhana, većina vitamina se uništi toplinom.

Prosječna nutritivna analiza 100 g sirovih dunja
Hranjiva vrijednost
Energetska vrijednost 57 kcal (238 kJ)
Bjelančevine 0,4 g
Ugljikohidrati 15,3 g
Dijetalna vlakna 1,9 g
Šećeri 12,53 g
Ukupna mast 0,10 g
Voda 83,8 g
Vitamini Niacin (Vit. B3) 0,2 mg
Vitamin B6 0,04 mg
Folna kiselina (Vit B9) 8μg
Vitamin C 15,0 mg
Vitamin K 4,5 μg

elektroliti
Natrij 1 mg
Kalij 119 mg

Metali
Kalcij 8 mg
Bakar 0,130 mg
Željezo 0,7 mg
Magnezij 8 mg
Fosfor 17 mg
Izvor: USDA Baza podataka o hranjivim tvarima

Kupujte i uštedite
Pri kupnji tražite mesnat, čvrst plod s blijedožutom kožom. Ako nije potpuno zrelo, ostavite ga da dozrijeva na sobnoj temperaturi. Zatim ga možete staviti u hladnjak i držati nekoliko tjedana.

U grčkoj kuhinji dunje se nalaze i u slatkim i u slanim jelima. Od voća se rade žličnjaci, želei, paste od dunja, vino od dunja, likeri, kompoti i džemovi. Da, pojam “marmelada” izvorno je označavao pekmez od dunja i dolazi od portugalske riječi marmelo, što znači “dunja”. U kulinarstvu ćemo ga naći u nekoliko jela. Reže se na ploške poput krumpira, bez sjemenki, ali ne i oguljene, te se kuha s govedinom, janjetinom, piletinom, pa čak i ribom.

Oprez! Sjemenke dunje su otrovne i ne smiju se jesti. Sirovo voće može izazvati iritaciju grla i otežano disanje (Medicinsko odricanje od odgovornosti).

Dimitra Xenaki, Dr. strukturne kemije hrane

Pročitajte također

Afrodizijačko voće koje jača spermu i srce

Zimska superhrana koja snižava kolesterol i jača imunitet

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki