Tijesto od jogurta spaja se s nadjevom od sira i rezultat je jednostavno divan. Za doručak, užinu u školi i uredu, ali i za zabavu, ovi jednostavni kolačići od sira ostavit će dojam.
Gruzije Kofina
Spremno za 1:20′
Materijali
Za tijesto
500 g samodizajuće brašno od
8 žličica žlice otopljenog maslaca
440g jogurt
1 ½ žličica slatka sol
Za nadjev
5 tučenih jaja
400 g kriška
2 ½ šalice ribanog sira (kefalotyri, mizithra, gruyere)
Za pečenje
1 žumanjak pomiješan s 2 žličice. svježa voda
Savjeti
Nadjev možete napraviti i sa špinatom, ili drugim zelenilom i aromatičnim tvarima, ili možete zamotati male kobasice.
Postupak
Napravite tijesto: U velikoj zdjeli pomiješajte brašno sa soli. Dodajte maslac i trljajte smjesu prstima, dok se brašno ne navlaži maslacem. Dodajte jogurt i mijesite smjesu dok ne postane mekano tijesto. Ohladite tijesto 1 sat prije upotrebe.
Pripremite nadjev: U zdjeli pomiješajte sve sastojke za nadjev dok se dobro ne sjedine.
Pripremite sirnice: Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Tijesto podijeliti na 2-3 dijela i oblikovati kuglice. Uzimati jednu po jednu kuglicu i na pobrašnjenoj podlozi uz pomoć valjka razvaljati u listove debljine 1/4 cm.
S grlom čaše, ili s kupeom promjera 7 cm. izrezati okrugle diskove. Na kraju skupljate tijesto koje ostane nakon rezanja, preoblikujete ga u kuglu i ponovno otvorite u lim, kako biste rezali druge okrugle diskove. Nastavite s postupkom dok tijesto ne bude gotovo.
Uzmite komade tijesta jedan po jedan i stavite 1 žličicu. slatki nadjev u sredini. Zatim preklopite tijesto u oblik polumjeseca i pritisnite rubove vilicom umočenom u vodu.
Pite ređati u nauljenu tepsiju, tako da se ne dodiruju, premazati ih smjesom od jaja i peći u pećnici 15-20 minuta dok ne porumene.
časopis za masline.gr