Zagreba Lajfhaki

Polipi debelog crijeva: hrana koja je krivac za izbjegavanje

Polipi debelog crijeva mali su tumori (izbočine) koji polaze od unutarnje površine stijenke debelog crijeva i strše u njegov lumen. Prilično su česti i nalaze se u oko 40% populacije. To nisu zloćudni tumori, ali – ako se ne uklone – postoji mogućnost da će mutirati u zloćudne.

Za nastanak polipa kriva je – dobrim dijelom – naša prehrana, a prije svega one namirnice koje povećavaju šanse za nastanak upale. Takvi su Crveno meso, the hladni rezovi i mliječni proizvodi s visokim udjelom masti.

Na protuupalno namirnice su klasificirane voćethe povrće i nemasni mliječni proizvodidok su piletina i riba u “neutralnom” području.

Nakon endoskopske polipektomije gastroenterolozi preporučuju vodenastu hranu kao što su juhe (npr. rezanci) te pijenje puno vode i raznih sokova i pića (biljke, kava, čaj). Obično preko 12 šalica tekućine dnevno. Sve to pomaže da stolica ne postane tvrda i ne uzrokuje zatvor koji bi također mogao iritirati mjesto gdje je polip uklonjen.

Za informaciju se napominje da je dobra hrana za liječenje čira na želucu kupus i zeleno lisnato povrće, koje sadrži značajne količine aminokiseline metilmetionina, koja se naziva i vitamin U.

ygeiamou.gr

Exit mobile version