Zagreba Lajfhaki

Poluproizvodi i pivo su ubojice crijeva

Kandidat medicinskih znanosti, gastroenterolog i hepatolog Sergey Vyalov odgovorio je na pitanje koju hranu smatra opasnom i nosi najveće zdravstvene rizike.

Specijalist je objasnio i koje je alkoholno piće najštetnije za crijeva.

Bilo koji poluproizvod može se nazvati junk foodom, kaže liječnik.

„Iz jednog jednostavnog razloga. Gotov proizvod, koji treba samo podgrijati, podrazumijeva da su mu dodane tvari koje pomažu očuvanju namirnice (da ne izgubi kvalitetu, bude ukusnija, veća, jeftinija itd.) Zbog ovih dodataka, poluproizvodi postaju izuzetno opasni”, naglasio je Sergey Vyalov.

Dječak je oslijepio od čipsa i krumpirića

Prema njegovim riječima, postoji mnogo istraživanja koja pokazuju da redovita konzumacija prerađene hrane više nego udvostručuje rizik od upale u crijevima. Velika količina takve hrane čak izaziva stvaranje polipa u tijelu.

“A to je prekancerozno stanje”, upozorio je gastroenterolog.

Posebno treba biti oprezan s prženom gotovom hranom.

“Budući da je riječ o proizvodnji na pokretnoj vrpci, onda se najvjerojatnije mast prži danima. Ako ne danima, onda satima. To je definitivno nezdrava hrana, pogotovo uz pivo. Oba ova proizvoda će stvoriti upalu u crijevima i izazvati infekciju, višak mikrobnog rasta”, rekao je stručnjak, dodavši da ova kombinacija izaziva rak crijeva u mladoj dobi.

Gastroenterolog je dodao da je od svih alkohola “pivo najgora opcija” jer se rijetko tko ograniči na samo jedan./Zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

Exit mobile version