Riblje polpete jedno su od najfinijih predjela. Napravimo okruglice od bakalara i popratimo ih finom domaćom majonezom.
od strane Dine Nikolaou
Spremno za 50′
Materijali
1 file usoljenog bakalara, težine 500-600 g.
2 lista lovora
2 jaja, žumanjke i bjelanjke odvojiti
260g samodizajuće brašno od
1 žličica krema od slatkog češnjaka
1 srednje velika glavica luka, naribana, dobro ocijeđena
1 velika paprika Florina (naribana ili vrlo sitno nasjeckana), dobro ocijeđena
½ vezice nasjeckanog kopra
½ žličice slatka paprika u prahu
330 ml piva
malo svježe mljevenog papra
dosta maslinovog ulja, za prženje
Za majonezu
1 veće jaje, sobne temperature
50 ml sjemenskog ulja
100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
sok od ½ limuna
korica ½ limuna
sol, bijeli papar
Postupak
Za slani bakalar: Stavite filet u posudu s hladnom vodom i ostavite ga da se marinira 24 sata, mijenjajući vodu svakih 5-6 sati ili onoliko često koliko možete. Operite ga i narežite na 3-4 dijela. Stavite ih u široki i plitki lonac i zalijte vodom tek toliko da ih prekrije. Dodajte lovorov list i kuhajte 10-15 minuta na srednjoj vatri dok komadići ne omekšaju. Ocijedite ih i kada se malo ohlade izrežite rukama na sitne komadiće i dobro ih ocijedite.
Za krafne: Žumanjke lagano umutiti kuhačom za jaja. U veću zdjelu prosijte brašno i dodajte umućene žumanjke, vrhnje od češnjaka, luk, Florini papar, kopar, papriku i svježe mljeveni papar (sol vam neće trebati jer je bakalar, iako slan, dosta slan). Sastojke dobro izmiješajte kuhačom za jaja i postupno, bez prestanka miješanja, ulijevajte onoliko piva koliko je potrebno da dobijete gustu, ali glatku kašu koja se ne gruda. Dodajte bakalar i dobro promiješajte.
U drugoj posudi istucite bjelanjke u čvrsti snijeg i ulijte ga u smjesu od bakalara. Spatulom miješajte krupnim, nježnim pokretima odozgo prema dolje, da se smjesa ne izgubi na volumenu.
U veliku neprijanjajuću tavu do pola ulijte maslinovo ulje i zagrijte ga na srednje jakoj vatri dok ne zagori. Žlicom uzimati po malo smjese i ulijevati je u vruće ulje, potiskujući drugom žlicom. Pržite krafne u serijama, ukupno 5-6 minuta, okrećući ih na ulju dok se ne napuhnu i porumene.
Vadite ih šupljikavom žlicom, ocijedite na upijajućem kuhinjskom papiru i poslužite odmah vruće i rahle uz domaću majonezu.
Za majonezu: U zdjelu miksera staviti jaje, sol i biber i mutiti žicom dok ne nabubri i pobijeli. Na početku se dodaju dvije vrste ulja kap po kap, dok se ne potroši pola količine. Dodajte ostatak ulja u laganom ravnomjernom mlazu, stalno miješajući dok ne postane pahuljasta majoneza. Nastavite na isti način dodajući sok od limuna. U zdjelu ulijte majonezu i pospite koricom limuna.
časopis za masline.gr