Zagreba Lajfhaki

Popularni zaslađivač povećava rizik od moždanog i srčanog udara za 80%

Istraživački tim iz SAD-a, Njemačke, Češke i Saudijske Arabije, predvođen stručnjacima klinike Cleveland, popisao je opasne posljedice uzimanja popularnog zaslađivača.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Nature Medicine, eritritol može povećati rizik od moždanog udara, srčanog udara i tromboze za 80 posto.

Tijekom tri godine autori su pratili više od 4000 sudionika koji su svakodnevno konzumirali visoke doze poliolnog zaslađivača u obrocima i pićima. Nakon prilagodbe statistike, pokazalo se da pretjerana strast prema eritritolu dugoročno povećava šanse za razvoj kardiovaskularnih bolesti i do 80 posto. Sljedeća dva eksperimenta također su potvrdila ove rezultate.

Nova studija otkrila je ima li jabuka dobrobiti

Sličan mehanizam objašnjava se brzim nakupljanjem molekula eritritola u tijelu, što dovodi do mogućnosti stvaranja krvnih ugrušaka. Čak i jednokratno uzimanje zaslađivača nekoliko puta povećava vjerojatnost brzog zgrušavanja krvi nekoliko dana.

Eritritol je organski četverovalentni alkohol koji postoji u obliku slatkih bijelih kristala. Prvi ga je 1848. otkrio škotski kemičar John Stenhouse, a 1990-ih tvar se počela prodavati u Japanu pod nazivom “šećerni alkohol”. Slatkoća spoja je 60 do 80 posto slatkoće saharoze.

“Eritritol izgleda poput šećera, ima okus poput šećera i može se koristiti u kuhanju. Postao je miljenik prehrambene industrije i iznimno je popularan za upotrebu u proizvodima i hrani s niskim udjelom ugljikohidrata”, rekao je Hazen, glavni autor studije i direktor Centra za kardiovaskularnu dijagnostiku i prevenciju na Lerner Research Institute u Clevelandu. Klinika.Zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

Exit mobile version