Posebna mješavina brašna koja snižava “loš” LDL kolesterol – Što sadrži

Znanstvenici su razvili mješavinu na bazi kukuruznog brašna koja može koristiti srcu i pomoći u regulaciji kolesterola

Nedavna studija istraživača sa Sveučilišta u Arizoni istaknula je kukuruzno brašno u novom savezniku protiv nje hiperkolesterolemija. Međutim, prema nalazima objavljenim u Journal of Nutrition, određena mješavina s brašnom čini razliku za osobe s visokom razinom kolesterola.

Istraživači su testirali tri vrste kukuruznog brašna, integralno, rafinirano i jedinstvenu mješavinu rafiniranog kukuruza s dodanim mekinjama, koje su sudionici svakodnevno konzumirali četiri tjedna u ukusnim muffinima i pitama.

Do 13% popusta

Dok su cjelovito kukuruzno brašno i rafinirana kukuruzna krupica pokazali mali učinak, mješavina rafiniranog kukuruznog brašna i mekinja postigla značajno smanjenje razine LDL (lošeg) kolesterolau prosjeku 10 mg/dL ili oko 5%. Za neke sudionike smanjenje je bilo i veće, dosegnuvši do 13%.

Nalazi pokazuju da postoji jednostavan, praktičan način za poboljšanje zdravlja srca putem prehrane bez drastičnih promjena u tanjuru ili lijekova. Dovoljno je uobičajeno brašno zamijeniti mješavinom kukuruznog brašna specifične formule.

Ljudi često misle da promjene u prehrani moraju biti snažne i značajne da bi imale pravi učinak kardiovaskularno zdravlje i regulaciju metabolizmaCorrie Whisner, dr. sc., glavni istraživač i izvanredni profesor na Fakultetu zdravstvenih rješenja Sveučilišta u Arizoni, rekla je u priopćenju za javnost. “Zaključak je sljedeći: kukuruz je jedinstven i podcijenjen. Umjetnost i znanost rafiniranja žitarica i maksimalnog iskorištavanja kukuruznih mekinja može rezultirati ukusnom hranom koja, u ovom slučaju, također pruža značajne dobrobiti za zdravlje srca».

Dosta vlakana

Ključ učinkovitosti mješavine leži u njegov visok sadržaj vlakana. Kukuruzne mekinje bogate su netopivim vlaknima koja igraju važnu ulogu u zdravlju probave i kontroli kolesterola. Kombinacija rafiniranog brašna i kukuruznih mekinja stvorila je proizvod koji je ugodan za srce, au isto vrijeme i ugodnog okusa.

Utjecaj na mikrobiom

Predmet istraživanja bilo je i ispitivanje mogućih učinaka na mikrobiom crijeva. Iako su promjene bile minimalne, primijećen je mali porast populacije korisnih bakterija Agathobaculum kod onih koji su konzumirali integralno kukuruzno brašno. Poznato je da ova bakterija proizvodi maslačna kiselinaspoj koji podržava zdravlje crijeva.

Porast Agathobaculuma mogao bi biti posljedica veće raznolikosti polifenoli nalazi se u cjelovitom kukuruzu, koji pokazuje najjači antioksidativni kapacitet (u usporedbi s pšenicom, zobi i rižom), ali studija nije testirala ovu hipotezudodao je dr. Whisner i objasnio da iako se učinak cjelovitih žitarica na mikrobiotu razlikuje od osobe do osobe, univerzalno je istina da tijekom fermentacije biljnih vlakana maslačnu kiselinu stvaraju crijevni mikrobi, a i vlakna i maslačna kiselina često se povezuju sa zdravim crijevima.

Istraživači su istaknuli kako ova promjena prehrane nije lijek za sve, već bi trebala biti dio šireg pristupa zdravlju srca koji uključuje uravnoteženu prehranu i redovitu tjelovježbu.

Pročitajte također:

Kolesterol: Krivo shvaćena hrana koja ga u konačnici ne povisuje

Kolesterol: 5 načina kako ga smanjiti bez lijekova

“Čarobna” biljka koja regulira kolesterol i šećer – podiže i testosteron

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki