Zagreba Lajfhaki

Postoje li namirnice koje pojačavaju glad?

Dođete kući navečer i nakon dugog dana vaša je glad dosegla granicu. Razmišljate o tome da pojedete nešto lagano, a u isto vrijeme zasitno. Vi birate jogurt. Ideš se umiti da legneš, ali jedna misao ti dominira glavom: “Nisam se još zasitio.” Vratiš se u kuhinju, otvoriš tost i staviš krišku sira na vrh. Ok, sada ste spremni za krevet!

Ali dođi kad legneš i glava ti još misli na hranu. Možda popiti bezalkoholno piće koje će vas napuhati, da potpuno zaboravite na glad? Ali tvoja ideja ipak nije bila dobra i želudac ti je prazan. Pitate se što vam se događa i ničega se ne možete zasititi!

Odgovor koji tražite krije se u hrani koju ste odabrali jesti. Jeste li znali da kada je riječ o vašoj gladi, vaši izbori, umjesto da vam daju osjećaj sitosti, mogu blokirati ili čak povećati vašu glad?

Ali koje su to namirnice koje povećavaju glad?

Kada pripremamo obrok, mirisi, pogled, pa čak i pomisao na hranu povećavaju naš apetit. Jedenje manje hrane kada smo jako gladni čini potpuno istu stvar. No postoje i neke namirnice koje kada ih konzumiramo, umjesto da mozgu pošalju signal da nam je želudac zadovoljan, pošalju poruku “daj mi još!”.

Čips, krekeri, bijeli kruh

Možete li uočiti sličnost među ovo troje? Sva tri su rafinirani ugljikohidrati. Namirnice koje spadaju u ovu kategoriju, kada ih konzumirate, povećavaju razinu šećera u krvi. Tada vaše tijelo, kao odgovor, proizvodi veliku količinu inzulina kako bi ih moglo uravnotežiti. Inzulin upravlja šećerom u krvi, odnosno energijom koju vaše tijelo dobiva iz hrane. Kada se ova energija blokira izvana, tada se vaša glad vraća još jača.

Nije slučajno da nas u restoranima i konobama dočekuju s košaricom kruha. To je način da otvorimo apetit!

Namirnice koje povećavaju glad: kolačići, kolači, slatkiši

Jednom riječju: šećer! Bio organski, poput meda, ili prerađen poput bijelog šećera, aktivira puteve nagrađivanja i apetita našeg mozga. Da bismo to bolje objasnili, prvo moramo spomenuti da mozak ima talamus, hipotalamus i insulu. Oni su dijelovi mozga koji nas čine gladnima i nakon što jedemo opuštaju se. Ali nije isto kada pojedemo nešto slatko. Tada ta područja, umjesto da se opuste, nastavljaju raditi i govore našem tijelu da želimo jesti dok se ne zasitimo!

Obični jogurt također spada u namirnice koje pojačavaju glad

Jogurt je vrlo lako progutati. Žvakanje hrane igra veliku ulogu u tome hoćete li i koliko brzo osjetiti sitost. Što više žvačemo hranu, hormon gladi, grelin, smanjuje se u našem tijelu. Dakle, možete shvatiti da jogurt bez dodatka nečega što zahtijeva žvakanje ne samo da vas neće zasititi, već će vas učiniti i gladnima. Dobra ideja je dodati cjelovite žitarice i malo voća! Tako ćete biti prisiljeni žvakati hranu, ali i vlakna će vas držati sitima dulje sate.

Bjelanjci

Znam da je to savršena hrana kada ste na dijeti. Prepun proteina i malo kalorija. Ali žumanjak je taj koji ima korisne masnoće, vitamine i minerale. Zasićene masnoće u žumanjcima ne samo da doprinose sitosti, već su neophodne za proizvodnju hormona i tjelesnu apsorpciju određenih vitamina, poput A i B, te minerala.

Bezalkoholna pića s nula kalorija

Nula kalorija vas možda zavarava, a ugljikohidrati koji izazivaju nadutost za koje mislite da su savršen način da prevarite svoj um i želudac. Ali u stvarnosti, kada vam umjetni zaslađivači dotaknu jezik, centri za nagrađivanje u vašem mozgu “zasvijetle” i signaliziraju vašim crijevima da uskoro očekuju malo energije, tj. kalorija.

Kada si ne date te kalorije, vaš mozak pokušava ispraviti tu neravnotežu. Stoga vas tjera da konzumirate više hrane kako biste ispunili svoju prazninu.

Žvakaća guma

Prije nego što pomislite da žvakaće gume zahtijevaju žvakanje, pa nema smisla da izazivaju glad, dopustite mi da objasnim. Čin žvakanja zapravo vara naše tijelo da misli da ćemo ga nahraniti. To znači da se želučani sokovi pripremaju u želucu. Kad ga konačno ne nahranimo, počne se mućkati bez ičega unutra. Ne samo da će nas zbog toga boljeti i napuhati trbuh, već ćemo postati svjesniji svoje potrebe za jelom.

loveyourselfmagazine.com

Exit mobile version