Zagreba Lajfhaki

Posuda u pećnici: Kada koristiti staklo, metal ili glinu?

Ako ste primijetili neke razlike u istoj hrani iz pećnice koju pripremate, uzrok se krije u tavi jer staklo ili glina je jedno, a metal drugo.

Iako se može činiti da metalne i staklene posude imaju ista svojstva, to nije slučaj. Metal i staklo imaju svoje posebne namjene u kuhinji, a bilo da kuhate u loncu ili pečete seriju kolačića, vrlo je važno znati koju vrstu materijala koristiti.

Staklo i metal očito su različiti materijali, a to znači da različito reagiraju kada se stave u pećnicu na bilo kojoj temperaturi.

Metal je fantastičan vodič topline. Kada koristite metalne posude, ono što pečete ili kuhate brzo će se zagrijati. Budući da je većina metalnog posuđa za kuhanje tanko, ono može postići temperaturu predviđenu za vašu pećnicu što je brže moguće i brzo će skuhati i hrskati hranu. Metal se može zagrijati dovoljno brzo da zapeče hranu, peciva ili kolačiće.

Metal može podnijeti visoke temperature.

Staklo je, s druge strane, vrlo loš vodič topline. Deblji je, što znači da je potrebno više vremena da posuda postigne unutarnju temperaturu vaše pećnice. Ali nakon što se staklo zagrije, njegova prirodna debljina čini ga temperaturno stabilnijim. Staklene posude za pečenje nude ravnomjernije pečenje raspoređivanjem topline.

Hrana koju ste pekli u staklenoj posudi također će duže ostati topla, kuhati se ili biti vruća čak i nakon što je izvadite iz pećnice i stavite na stol.

Međutim, staklo ne podnosi vrlo visoke temperature poput metalne posude.

Keramika je slična staklu. Potrebno je neko vrijeme da se zagrije i može produljiti vrijeme kuhanja. No budući da keramičke tave dobro zadržavaju toplinu, hranu će zadržati toplom odmah nakon izlaska iz pećnice (veliki plus za deblje recepte). Samo budite oprezni pri izlaganju ekstremnoj toplini jer se keramika može slomiti jednako lako kao i staklo.

Kada koristiti metalnu tavu

Bolje je koristiti metalnu posudu u:

  • Kolačići
  • Torta – Brownies
  • Barovi
  • Kiflice
  • Muffini
  • Kolači
  • Brza peciva
  • Proteini i povrće

Za sporije kuhanje na nižoj temperaturi najbolje su staklene i keramičke posude:

  • lonci,
  • Pečeno ili pirjano meso,
  • Tjestenina u pećnici,
  • pite.

priče o zdravlju.gr

Exit mobile version