Ako ste jedan od onih ljudi koji ne mogu lako odbaciti stvari, onda vas osjećamo jer i mi pripadamo toj kategoriji. Bilo iz emotivnih razloga, bilo iz praktičnih razloga, ili jednostavno zato što smo umorni od bacanja starog i neupotrebljivog, često se nađemo s punim hladnjacima i smočnicama, do te mjere da više nema mjesta za druge stvari.
Problem postaje još veći ako imamo malu kuhinju i manje prostora za pohranu, a isto se događa i s malim hladnjakom. Kad nemamo organizaciju s trakama i staklenkama, možemo se suočiti s kaosom i izgubiti kontrolu, što znači da ćemo možda morati baciti hranu u smeće.
Uzmimo primjer: napravili ste domaći džem. Prvo ćete napuniti staklenku, ali kako je polako trošite, prazni li se staklenka? Ne ostavljajte u frižideru poluprazan. Nađite drugu, manju staklenku i u nju stavite ostatak pekmeza kako bi zauzeo manje mjesta na polici. Isto vrijedi i za ormariće u koje stavljate namirnice, poput tijesta, brašna, šećera, otvorenih žitarica, čak i cijelih ili mljevenih začina i bilja koje spremate.
I naravno, kada se velika staklenka isprazni, ne ostavljajte je s ostacima ni dana, jer će se, pogotovo ako je u njoj bilo pekmeza ili meda, zalijepiti i neće se lako očistiti. Operemo ga čim se isprazni i spremimo u ormarić za sljedeću upotrebu.
Posljednji općeniti savjet, koji se općenito odnosi na organizaciju kuhinje, jest planirati kupnju na tjedan dana i ne više, kako ne biste punili hladnjak ili ormariće stvarima koje nećete odmah upotrijebiti i riskirali kvarenje.
časopis za masline.gr