Poznat je osjećaj lijenosti koji slijedi nakon obroka u kojem se konzumira mnogo različitih namirnica. To se događa jer je probavna funkcija jedna od funkcija koje u ljudskom tijelu troše najviše energije. Dakle, naš cilj treba biti što brža i pravilna probava, koja dodatno ne opterećuje probavni sustav.
Najbolji način za postizanje pravilnog rada probave je kombiniranje namirnica. Iako su danas relevantna istraživanja nedovršena i ne postoji opća prihvaćenost teorije o kombiniranju hrane, njezini korijeni sežu više od 2000 godina unatrag, kako je prvi put formulirano u tekstovima indijskih liječnika.
Teorija se temelji na logici da svaka hrana zahtijeva drugačije gastrointestinalno okruženje za pravilnu razgradnju i probavu.
Vidi također: Koji je kruh zdraviji? Analiziramo sve artikle koje ćete naći na tržištu
Dakle, izbjegavanjem kompliciranih kombinacija u prehrani, kao rezultat ćemo imati:
- Prevencija kroničnih upala i gastrointestinalnih bolesti
- Izbjegavanje nadutosti i osjećaja tromosti nakon obroka
- Maksimalna apsorpcija hranjivih tvari
- Mršavljenje bez brojanja kalorija ili količine, jer prema istraživanjima, kada kombiniramo više grupa namirnica u jednom obroku, obično unosimo više nego što nam je stvarno potrebno
Što pomaže probavi? Za idealne kombinacije dovoljna su 3 koraka:
Korak 1: Biramo jednu od sljedećih grupa
Korak 2: Dodajte na naš tanjur
3: Čekamo 2-3 sata da promijenimo grupu hrane
Između možemo konzumirati povrće bez škroba ili dobre masnoće: -Voće: Idealno je konzumirati samo ili zajedno s drugim voćem, na prazan želudac ili barem 30 minuta prije obroka. Pogrešno je pratiti obrok. Iznimka je dinja, koju je bolje jesti samu, a ne kombinirati je s drugim voćem. Preporučeni obroci:
- Nicecream sa smrznutim voćem i kokosovim mlijekom
- Voćna salata
- Voće s voćem
-Proteini: Ne smiju se kombinirati sa škrobnom hranom, šećerima i voćem. Dobro je izbjegavati kombiniranje mnogo različitih proteinskih namirnica zajedno, poput mesa i ribe ili mesa s puno sira. Preporučeni obroci:
Salata sa zelenim povrćem, avokadom, sušenim rajčicama, lanenim sjemenkama i sirom s dressingom od mente
Losos na žaru s povrćem na žaru
Piletina u umaku s rezancima od tikvica
– Škrobni: Kombinacija s neškrobnim povrćem ili voćem dovest će do mnogo lakšeg povećanja razine šećera pa je idealno. Preporučeni obroci:
Tjestenina u pestu od bosiljka, s hranjivim kvascem umjesto parmezana i pečenim cherry rajčicama
Kruh s avokadom, gljivama na žaru, maslinovim uljem i balsamicom
Tortilje punjene pečenim batatom, kvinojom i pečenom paprikom s dresingom od limete
Unatoč dobrobitima koje takva dijeta ima, osobno smatram da ne bismo trebali biti tako striktni u pridržavanju svih ovih pravila koja bi mogla stvoriti dodatnu tjeskobu oko hrane.
Pravilo broj 1 koje treba imati na umu je “što jednostavnije to bolje”.
oblik.gr