Prehrana ili suplementi? Koja metoda nudi bolju zaštitu od raka – odgovor će vas iznenaditi

Što je najučinkovitije u prevenciji raka? Naglasak na prehrani ili dodacima? Novo istraživanje pokazuje koja od ove dvije taktike najbolje funkcionira. A rezultat bi vas mogao iznenaditi

Prevencija raka pitanje je koje intenzivno brine medicinsku zajednicu, a mnoga su istraživanja usmjerena na nove načine borbe protiv ove ozbiljne bolesti. Nedavna studija baca svjetlo na kontroverznu raspravu oko toga jesu li pravilna prehrana ili dodaci prehrani učinkovitiji u prevenciji raka. Rezultat bi vas mogao iznenaditi: vaša je dijeta možda učinkovitija nego što mislite.

Prehrana kao “jestivi štit”

Studija, objavljena u Probir i prevencija raka, otkriva da naša prehrana može pružiti moćnu zaštitu od raka. To pokazuju nalazi studije konzumacija hrane bogate omega-3 masnim kiselinama, poput lososa i skuše, kao i polifenola koji se nalaze u voću i povrću, može značajno utjecati na smanjenje rizika od raka. Na primjer, omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik od raka debelog crijeva do 24%.

THE Studija također naglašava da nije važna samo “dobra” hrana, već i izbjegavanje određene “loše” hrane. Pretjerana konzumacija crvenog i prerađenog mesa, alkohola te hrane s visokim udjelom šećera i nezdravih masnoća može povećati rizik od raka. Iako nije potrebno potpuno izbjegavanje ovih namirnica, ključ je umjerenost.

Dodaci prehrani: Komplicirana istina

Iako su dodaci prehrani popularni kao rješenje za prevenciju raka, istraživanja pokazuju da oni nisu lijek za sve. Neki dodaci, poput vitamina D, selena i određenih antioksidansa, mogu pružiti zaštitu ako se koriste u pravim dozama. Međutim, istraživači upozoravaju da uzimanje visokih doza dodataka prehrani može povećati rizik od raka.

THE istraživanja preporučuju dobivanje hranjivih tvari iz cjelovite hrane umjesto oslanjanja na dodatke prehranijer hrana pruža niz hranjivih tvari koje zajedno djeluju na zdravlje.

Jedna od važnih točaka studije je da je prehrana samo jedan dio slagalice prevencije raka. Zdravu prehranu treba kombinirati s drugim zdravim navikama, poput redovite tjelovježbe, održavanja zdrave tjelesne težine i izbjegavanja pušenja. Aovi su čimbenici također važni za smanjenje rizika od raka.

Genetika prehrane: budućnost prevencije
Studija se također približava zanimljivom području genetike prehrane, odnosno interakciji između naših gena i nutrijenata koje konzumiramo. Ovaj novi smjer istraživanja sugerira da ćemo u budućnosti moći imati personalizirane metode prehrane temeljene na našim genetskim karakteristikama, što bi moglo značajno poboljšati prevenciju raka.

Pročitajte također:

Što onkolog čini svaki dan da spriječi rak

Rak: Što promijeniti u prehrani kako bismo se zaštitili

Vlakna: štite od raka i bolesti srca

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki