Prehrana koja deblja remeti crijevni mikrobiom i izaziva tjeskobu

Pizza i čips nisu odgovor na intenzivan stres, tvrde istraživači koji su otkrili da su loše masnoće također uključene u izazivanje tjeskobe

Pojesti čokoladicu, nekoliko kriški pizze ili hamburgera može biti utješan i olakšavajući potez u trenucima intenzivnog stresa, ali to ne znači da će u konačnici djelovati kao sredstvo za ublažavanje tjeskobe. Naprotiv, tvrdi nedavna studija istraživača sa Sveučilišta Colorado u Boulderu (CU Boulder), na ovaj način tijelo ćemo opteretiti salom koji uzrokuju poremećaje u mikrobnoj ravnoteži crijeva, što dovodi do komplikacija u kemijskim procesima mozga povezanih sa stresom.

Svi znamo da su te namirnice nezdrave, ali o njima razmišljamo samo u kontekstu debljanjakomentirao je glavni autor studije Christopher Lowry, profesor patologije na CU Boulder. “Ako se shvati da oni također utječu na mozak izazivajući stres, onda ulozi postaju ozbiljniji».

Promjene u omjerima bakterijskih vrsta

Tim profesora Lowryja podijelio je adolescente štakora u dvije jednake skupine, jednu na standardnoj prehrani od oko 11% masti, a drugu na prehrani s visokim udjelom masti (45%), uglavnom zasićenom životinjskim proizvodima. Tipična američka prehrana sadrži oko 36% masti, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Tijekom studije prikupljani su uzorci stolice za procjenu crijevni mikrobiom. Nakon devet tjedana na gore navedenim prehrambenim programima, životinje su podvrgnute testovima ponašanja.

Osim očekivanog povećanja tjelesne težine, rezultati za glodavce iz skupine s visokom masnom prehranom pokazali su nešto više znatno manja raznolikost bakterijskih vrsta u mikrobiomu, u usporedbi sa skupinom standardne prehrane. Kako je objasnio profesor Lowry, veća raznolikost crijevnih mikroba pokazatelj je boljeg zdravlja.

Drugo otkriće bile su razlike u udjelima određenih bakterija, s povećanjem spolne populacije Firmicutes i smanjenje seksa Bacteroides. Najveći omjer Firmicutes do Bacteroides povezuje se s tipičnom zapadnjačkom prehranom i pretilost.

Poremećaji u lučenju serotonina

Štakori iz skupine s visokim udjelom masti također su pokazali veću ekspresiju tri gena (tph2, htr1a i slc6a4) uključeni u njegovu proizvodnju i signalizaciju serotoninaposebno u dorzalnoj cDRD jezgri, području moždanog debla povezanom sa stresom i tjeskobom.

Iako se serotonin često naziva “hormonom sreće”, objašnjava Lowry, određene podskupine neurona koji komuniciraju putem serotonina mogu, kada se aktiviraju, izazvati reakcije slične stresu. Konkretno, povećana ekspresija tph2 ili triptofan hidroksilaza u cDRD je povezana s poremećaji raspoloženja i povećan rizik od samoubojstva kod ljudi.

Pomisao da je prehrana bogata mastima dovoljna da promijeni ekspresiju ovih gena u mozgu je nerealna. Skupina ljudi s visokim udjelom masti zapravo je nosila molekularni potpis stanja visokog stresa u svojim mozgovimarekao je Lowry.

U krvotoku

Za profesora Lowryja, najvjerojatniji scenarij je da nezdravi mikrobiom uzrokuje promjene u unutarnjoj ovojnici crijeva, dopuštajući bakterijama da prođu kroz tjelesnu cirkulaciju i dođu do mozga putem živca vagusa, puta od gastrointestinalnog trakta do mozga.

Ako razmišljate o ljudskoj evoluciji, to ima smisla“, rekao je profesor. “Programirani smo da primijetimo stvari koje nas čine bolesnima kako bismo ih mogli izbjegavati u budućnosti».

Dobre masti

Profesor pojašnjava da u prehrani ima mjesta za masnoće, doduše one dobre, poput onih koje dolaze iz riba, maslinovo ulje, orasi i sjemenkekoji pokazuju protuupalna svojstva i pogoduju mozgu.

On preporučuje:

Jedite što više različitih vrsta voća i povrća, dodajte u prehranu namirnice koje prošli fermentaciju za promicanje zdravog mikrobioma i odlaganje pizze i prženih krumpirića. Također, ako jedete hamburger, dodajte krišku avokada. Neka istraživanja pokazuju da dobre masti mogu neutralizirati neke od loših».

Pročitajte također:

Ako jedete mnogo visoko prerađene hrane, u opasnosti ste od više od dvije ozbiljne bolesti

Živite na salamama i keksima? 5 stvari koje će nam se dogoditi ako stalno jedemo prerađenu hranu

‘Nevine’ ove često optuživane namirnice – štite srce i osiguravaju dugovječnost

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki