A tko ne voli ovu klasičnu čokoladnu poslasticu? Ovdje imamo klasični i omiljeni recept Steliosa Parliarosa.
Materijali
Za oko 1 kg
150 gr. maslac na sobnoj temperaturi
150 gr. smeđi šećer
150 gr. badem, prah
115 gr. brašno za sve namjene
25 gr. kakao
200 gr. mliječna kuvertura
100 gr. kuvertura 55% kakaa
300 g kuvertura 55% kakaa za premazivanje
Postupak
U zdjeli miksera umijesiti sve sastojke osim kuvertura. Ovo tijesto je u obliku crumblea. Prstima ga utrljamo na papir za pečenje i pečemo u prethodno zagrijanoj pećnici na 160°C 15′.
Pustite da se ohladi pa rukama ili u blenderu sameljite crumble u grubi prah. Otopite dvije kuverture u vodenoj kupki, povucite i neprestano miješajte dok temperatura ne padne na 28 °C – 30 °C. Dodajte prah za mrvljenje i promiješajte.
Smjesu rasporedimo na pek papir debljine cca 1cm ili na pojedine kolutiće u željenom obliku i ostavimo da se ohladi preko noći, na hladnom mjestu ali ne u hladnjaku. Odkalupiti ako smo koristili obruče ili izrezati u oblik koji želimo, najbolje kvadrate ili rombove, da ne budemo u gubitku.
Jedan po jedan komade umočimo u oblogu od premaza koju smo otopili i složili na 30-31 °C. Carioke ostaviti na pek papiru da se suše oko 1 sat. Čuvaju se najmanje 1 mjesec izvan hladnjaka.
časopis za masline.gr