Pretilost: tamno crvena biljka koja koči masne stanice

Cvijet koji svom uvarku daje intenzivnu grimiznu boju i poseban okus, također je prirodna alternativa koja može zamijeniti dosadašnje lijekove za kontrolu tjelesne težine, sprječavajući rast fenomena pretilosti.

Njegovo antioksidativno djelovanje hibiskus mogli su postaviti težina pod kontrolom i doprinijeti borba protiv pretilosti, prema novijoj studiji.

Upravo su dva spoja biljke Hibiscus Sabdariffa zaokupila istraživače i stavljena pod mikroskop kako bi istražili njihovu učinkovitost u inhibiciji stvaranja masnih stanica: antioksidativni spojevi (fenolni ekstrakti) i organska kiselina (hidroksilimunska kiselina).

Masne stanice smatraju se vitalnim za regulaciju tjelesne energije i razine šećera. Međutim, kada energetski unos premašuje dnevnu potrošnju, to može uzrokovati povećanje veličine i broja masnih stanica, što pridonosi pretilosti.

Testirane ljudske matične stanice su zasebno tretirane fenolnim ekstraktima i hidroksicitričnom kiselinom prije nego što su pretvorene u adipocite. Kako je studija otkrila, iako stanice tretirane hidroksicitričnom kiselinom nisu pokazale promjenu u sadržaju masti u adipocitima, stanice tretirane tretirani fenolnim ekstraktima imali su 95% manje masti u usporedbi s kontrolnim stanicama.

“Fenolni ekstrakti hibiskusa mogli bi pomoći u stvaranju zdravog prehrambenog proizvoda koji je učinkovit u sprječavanju stvaranja masnih stanica, ali i u zaobilaženju loših nuspojava određenih lijekova” ističe profesor dr. Benu Adhikari, iz Centra za istraživanje hrane i inovacije Sveučilišta RMIT.

Vrijedni spojevi

Polifenoli se nalaze u raznim izvorima hrane kao što su povrće i voće. Kada se konzumiraju, antioksidansi uklanjaju oksidaciju koja se stvara u našem tijelu, što može pomoći usporiti starenje i spriječiti bolesti.

Iz istraživanja je zaključeno da polifenoli hibiskusa predstavljaju slična svojstva inhibicije probavnih enzima s određenim lijekovima za upravljanje pretilošću.

Točnije, polifenoli inhibiraju probavni enzim koji se zove lipaza. Ovaj enzim pomaže u razgradnji masti na manje dijelove kako bi ih tijelo moglo apsorbirati kroz crijeva. Višak masti se pretvara u masne stanice.

Inhibicijom enzima lipaze, mast se ne može apsorbirati i stoga prolazi kroz debelo crijevo kao otpad.

“Budući da su ovi polifenolni spojevi biljnog podrijetla, vjerojatno će se pojaviti manje ili nimalo nuspojava.”, rekao je dr. Manisha Singh, glavna istraživačica i doktorantica Sveučilišta RMIT.

Istraživački tim planira u budućnosti obogatiti proizvode zdrave hrane fenolnim ekstraktima. Kako kažu, zbog sferičnog oblika od njih bi se moglo napraviti osvježavajuće piće.

Pročitajte također

Pretilost: Još jedan ozbiljan rizik “krije” se u višku kilograma

Ovo su najopasnija pića za zdravlje – Faktor koji umnožava opasnost

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki