Zagreba Lajfhaki

Prirodni spoj usporava starenje organizma

Nova studija pokazuje da male količine resveratrola, koji se nalazi u crnom vinu, mogu reproducirati zdravstvene dobrobiti. To uključuje zaštitu od metaboličkih bolesti i kognitivnog pada.

Velike količine, međutim, mogu imati suprotan učinak, piše medicalnewstoday.com.

Estrogen je steroidni hormon koji muškarci i žene prirodno proizvode. Poznato je da regulira proces reprodukcije, ali i štiti od određenih bolesti karakterističnih za starenje, poput dijabetesa tipa 2, osteoporoze, metaboličkog sindroma i Alzheimerove bolesti.

Istraživanje Henryja Balea, doktoranda molekularnog biologa na Sveučilištu u Londonu u Ujedinjenom Kraljevstvu, sugerira da u malim količinama resveratrol, koji se nalazi u kikirikiju, pistaćima, kožici grožđa, crnom vinu, borovnicama, malinama, pa čak i kakaovcu i tamnom čokolada, može usporiti procese starenja organizma.

Crno vino protiv astme i otitisa

Njegova in vitro studija ljudskih jetrenih stanica otkrila je da spoj ispoljava svoje fiziološke učinke aktiviranjem estrogenskih receptora. Aktivacija estrogenskih receptora uključuje proteine ​​zvane sirtuini, koji igraju široku paletu uloga u zdravom starenju.

Te uloge uključuju kontrolu mitohondrijske biogeneze, poticanje popravka DNK i regulaciju metabolizma.

Biolozi vide sirtuin kao odličan potencijalni lijek jer štiti od nekoliko stanja povezanih s procesom starenja, uključujući pretilost, dijabetes tipa 2, rak, kardiovaskularne i neurodegenerativne bolesti.

“Brojne studije na životinjama sugeriraju da ovi proteini mogu produljiti životni vijek u dobrom zdravlju sprječavanjem ili odgađanjem pojave bolesti”, kaže Bale. – “Ali razvoj učinkovitih lijekova odgođen je nedostatkom općeg razumijevanja kako točno oni djeluju u stanicama našeg tijela.”

francuski paradoks

U članku koji opisuje svoj rad, Bale napominje da bi otkrića mogla pomoći u objašnjenju “francuskog paradoksa”. Ovaj izraz odnosi se na zapažanje da unatoč prehrani bogatoj mastima, Francuzi imaju niske stope kardiovaskularnih bolesti i nekih vrsta raka. Znanstvenici su nagađali da to ima veze s francuskom sklonošću redovitom konzumiranju crnog vina, ali uvijek u umjerenim količinama.

Exit mobile version