Nova studija pokazuje da male količine resveratrola, koji se nalazi u crnom vinu, mogu reproducirati zdravstvene dobrobiti. To uključuje zaštitu od metaboličkih bolesti i kognitivnog pada.
Velike količine, međutim, mogu imati suprotan učinak, piše medicalnewstoday.com.
Estrogen je steroidni hormon koji muškarci i žene prirodno proizvode. Poznato je da regulira proces reprodukcije, ali i štiti od određenih bolesti karakterističnih za starenje, poput dijabetesa tipa 2, osteoporoze, metaboličkog sindroma i Alzheimerove bolesti.
Istraživanje Henryja Balea, doktoranda molekularnog biologa na Sveučilištu u Londonu u Ujedinjenom Kraljevstvu, sugerira da u malim količinama resveratrol, koji se nalazi u kikirikiju, pistaćima, kožici grožđa, crnom vinu, borovnicama, malinama, pa čak i kakaovcu i tamnom čokolada, može usporiti procese starenja organizma.
Crno vino protiv astme i otitisa
Njegova in vitro studija ljudskih jetrenih stanica otkrila je da spoj ispoljava svoje fiziološke učinke aktiviranjem estrogenskih receptora. Aktivacija estrogenskih receptora uključuje proteine zvane sirtuini, koji igraju široku paletu uloga u zdravom starenju.
Te uloge uključuju kontrolu mitohondrijske biogeneze, poticanje popravka DNK i regulaciju metabolizma.
Biolozi vide sirtuin kao odličan potencijalni lijek jer štiti od nekoliko stanja povezanih s procesom starenja, uključujući pretilost, dijabetes tipa 2, rak, kardiovaskularne i neurodegenerativne bolesti.
“Brojne studije na životinjama sugeriraju da ovi proteini mogu produljiti životni vijek u dobrom zdravlju sprječavanjem ili odgađanjem pojave bolesti”, kaže Bale. – “Ali razvoj učinkovitih lijekova odgođen je nedostatkom općeg razumijevanja kako točno oni djeluju u stanicama našeg tijela.”
francuski paradoks
U članku koji opisuje svoj rad, Bale napominje da bi otkrića mogla pomoći u objašnjenju “francuskog paradoksa”. Ovaj izraz odnosi se na zapažanje da unatoč prehrani bogatoj mastima, Francuzi imaju niske stope kardiovaskularnih bolesti i nekih vrsta raka. Znanstvenici su nagađali da to ima veze s francuskom sklonošću redovitom konzumiranju crnog vina, ali uvijek u umjerenim količinama.