Probavnica: tri namirnice koje nutricionist želi da smanjimo za njihovo dobro

Ukusna i kalorična hrana koja godi našim okusnim pupoljcima, ali može naškoditi zdravlju crijeva. Nutricionist preporuča ograničiti sljedeću hranu kako biste ostali zdravi

Crijeva igraju ključnu ulogu u našem cjelokupnom zdravlju koju često zanemarimo. Kada je njegov mikrobiom u ravnoteži, tada su funkcije poput imunološkog sustava ili našeg raspoloženja u prosperitetu. Međutim, kada se ravnoteže poremete, to može dovesti do različitih učinaka, a najozbiljniji je manifestacija teških bolesti.

Dobra vijest je da se većinu vremena postizanje općeg zdravlja temelji na malim promjenama u našim svakodnevnim navikama, koje će zauzvrat pridonijeti boljem zdravlju crijeva. Poznavanje namirnica koje uzrokuju najviše štete olakšava planiranje obroka.

Shyla Cadogan, dijetetičarka specijalizirana za zdravlje probavnog sustava, predlaže izbacivanje triju namirnica kako biste imali uravnoteženiju prehranu.

pržena

Većina nas već zna da pržena hrana, iako je ukusna, nije najbolji izbor za naše zdravlje. Ali kada su u pitanju crijeva, ovu hranu je teško razgraditi i učinkovito probaviti. Osim toga, njihova pretjerana konzumacija pridonosi pojavi nealkoholne masne bolesti jetre koja ne pokazuje jasne simptome. Konačno, ako ograničimo prženu hranu, istovremeno ćemo ukloniti rizik od razvoja raznih gastrointestinalnih problema, koji se obično javljaju kod osoba s nealkoholnom masnom bolešću jetre.

Rafinirani šećeri

Konzumacija hrane s visokim udjelom šećera povezana je s debljanjem, a također uzrokuje poremećaje crijeva. Hrana s visokim udjelom šećera poput bezalkoholnih pića, žitarica za doručak, kroasana, sladoleda i kolačića može poremetiti crijevni mikrobiom, eliminirajući dobre bakterije i potičući loše bakterije. Oni tada mogu izazvati lančanu reakciju učinaka u tijelu. Ove vrste šećera također nemaju vlakana i visoko su prerađeni, pa brzo prolaze kroz probavni sustav i podižu šećer u krvi.

Umjetni zaslađivači

Mnogi se ljudi okreću umjetnim zaslađivačima kao alternativi šećeru i njegovim negativnim učincima na zdravlje. Međutim, sastojke bezalkoholnih pića bez šećera, poput aspartama, Svjetska zdravstvena organizacija klasificirala je kao “vjerojatno kancerogene za ljude”. U širem smislu, istraživački konsenzus o umjetnim sladilima ostaje nejasan, ali postoje neke stvari koje do sada znamo. Na primjer, dokazi istraživanja pokazali su da umjetni zaslađivači mogu poremetiti ravnotežu zdravlja crijeva i ograničiti raznolikost bakterija, što dovodi do upale crijeva.

Pročitajte također:

Gut: Šest znakova koji “vrište” da postoji problem – Što učiniti

Crijeva: Što jesti da bi radila kako treba – Pet namirnica koje su “zabranjene”

Četiri razloga zašto gastroenterolozi žele da češće jedemo ovaj protein

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki