Protiv starenja: možemo zauvijek ostati mladi izbacivanjem ovog sastojka iz naše prehrane

Tražite li još jednu tajnu dugovječnosti, onda bolje naglasite hranu koju svakodnevno stavljate na tanjur smanjivanjem određenog sastojka

Može li nas sadržaj naše prehrane prerano stariti? Odgovor je potvrdan od strane istraživača Sveučilišta u San Franciscu (UCSF) koji su, prema svojim najnovijim istraživanjima, čini se da su identificirali da je hrana koju konzumiramo povezana s biološkom dobi.

Točnije, otkrili su da među njima postoji odnos prehrana bogata vitaminima i mineralimaPosebno bez puno dodanih šećera, i nju mlađa biološka dob na staničnoj razini. Kako bi došli do ovih zaključaka, promatrali su kako različite mjere zdrave prehrane utječu na “epigenetski sat”—biokemijski test koji može približno odrediti zdravlje i životni vijek. Promatrali su da dok sudionici studije jeli su boljekao njihove su stanice izgledale mlađe. Zapravo, čak i kad su ljudi jeli zdravo, svaki gram dodanih šećera koji su konzumirali bio je povezan s povećanjem njihove epigenetske dobi.

“Obrasci prehrane koje smo ispitali usklađeni su s postojećim preporukama za prevenciju bolesti i promicanje zdravlja te ističu snagu antioksidativnih i protuupalnih hranjivih tvari”rekla je Dorothy Chiu, dr. sc., postdoktorandica u Osher Centru za integrativno zdravlje UCSF-a i prva autorica studije koja je objavljena u JAMA Network Open.

Studija je jedna od prvih koja je pokazala povezanost između dodanih šećera i epigenetskog starenja, a također je jedna od prvih koja je ispitala ovaj odnos u heterogenoj skupini žena – i crnih i bijelih – u srednjim godinama. Većina studija na tu temu uključivala je starije bijelce.

Osim toga, istraživanje produbljuje naše razumijevanje zašto je šećer toliko štetan za zdravlje, dodala je koautorica studije Elissa Epel, dr. sc., profesorica UCSF-a na Odjelu za psihijatriju i bihevioralne znanosti: “Već smo znali da su visoke razine dodanih šećera povezane s lošijim metaboličkim zdravljem i ranijim pojavama bolesti, vjerojatno više od bilo kojeg drugog prehrambenog čimbenika”, rekao je Epel. “Sada znamo da iza ove veze stoji ubrzano epigenetsko starenje, a ovo je vjerojatno jedan od mnogih načina na koji prekomjerni unos šećera ograničava zdravu dugovječnost.” dodaje.

Za studiju presjeka, istraživači su analizirali prehranu 342 crne i bijele žene prosječne dobi od 39 godina iz sjeverne Kalifornije. Zatim su svoju prehranu usporedili s mjerenjima epigenetskog sata, koja su dobivena iz uzoraka sline. Rangiranjem prehrane žena kako bi zaključili o prednostima između prehrane u mediteranskom stilu — bogate protuupalnim i antioksidativnim namirnicama — i prehrane povezane s nižim rizikom od kroničnih bolesti, otkrili su da sve značajno pridonosi nižoj epigenetskoj dobi, s mediteranskom prehranom. najjača korelacija.

Kad su je zasebno istraživali unos šećeraotkrili su da je konzumacija hrane s dodanim šećerom povezana s ubrzanje biološkog starenja, čak i kad je ostatak prehrane zdrav.

“Izbacivanje 10 grama dodanog šećera dnevno je poput vraćanja biološkog sata za 2,4 mjeseca unazad ako se nastavi tijekom vremena.” objasnila je koautorica Barbara Laraia, Ph.D., RD, profesorica UC Berkeley u programu Food, Nutrition and Population Health. “Fokusiranje na hranu s visokim udjelom esencijalnih hranjivih tvari i niskim udjelom dodanih šećera može biti novi način motiviranja ljudi da se dobro hrane kako bi dugo živjeli” zaključio.

Čitaj više:

Dugovječnost: dijeta koja odgađa starenje – jednako učinkovita kao prestanak pušenja

Dugovječnost: Što promijeniti da dobijete 10 godina života

Što “presjeći” da vas srce ne izda s 50

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki