Omiljena hrana u klasičnoj verziji.
od Sotiris Evangelos
Spremno za 2:10′
Materijali
6 rajčica
6 paprika
6 okruglih tikvica
1 šalica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
3 krumpira izrezana na kriške
200 g mljevena junetina
100 g mljevena svinjetina
1 šalica Carolina riže
2 glavice luka nasjeckane
2 češnja češnjaka sitno nasjeckana
100 ml suhog bijelog vina
½ vezice nasjeckanog peršina
½ vezice metvice, nasjeckane
sok od 4 rajčice
sol, svježe mljeveni papar
Postupak
Nožem zarezati gornji dio povrća, kao kapicu. Svo povrće pažljivo ispraznite, a mrvice od rajčice i bundeve sitno nasjeckajte.
U loncu na jakoj vatri zagrijte polovicu maslinovog ulja i pirjajte mljeveno meso uz stalno miješanje oko 5 minuta dok ne promijene boju. Dodajte luk i češnjak i pirjajte još 1-2 minute.
Ugasite vinom i ostavite 1 minutu da alkohol ispari. Dodajte rižu, povrtne mrvice, sol i papar. Uz miješanje pržite još 1-2 minute, dodajte začinsko bilje i maknite s vatre.
Zagrijte pećnicu na 170°C na zraku. Napunite povrće do 2/3. Stavite ih u pleh, a između stavite krumpir. Prelijte preostalim uljem i sokom od rajčice. Dobro posolite i popaprite i pecite 1 sat i 30 minuta. Poslužuju se topli ili hladni.
časopis za masline.gr