Ove pureće pljeskavice kuhane su u bogatom kremastom umaku od gljiva i ukusne su!
od Lambrosa Vakiarosa
Materijali
Za hamburgere
800 g mljevena puretina
1/3 šalice maslinovog ulja + 4 žličice. više juhe
1 manja glavica luka nasjeckana
1 režanj češnjaka nasjeckan
¾-1 šalice krušnih mrvica
1 jaje
2 bjelanjka
2 srednje pečene paprike babure ili 1 manja gotova iz tegle
7-8 listića metvice nasjeckanih
korica ½ limuna
1 žličica žlica mješavine začina Flavorits The Boost ili BBQ King
2 žličice slatka sol
papar
Za umak od gljiva
4 žličice juha od maslinovog ulja
½ šalice bijelih gljiva (šampinjona), isječenih na 6 komada
½ šalice pleurotus gljiva, narezanih
1 režanj češnjaka nasjeckan
5-6 grančica ružmarina
½ šalice bijelog ili slatkog vina
1 šalica vode ili pilećeg temeljca
3-4 žličice. jušna žlica vrhnja 3% masti
1 žličica juha od kukuruznog brašna
Postupak
Za hamburgere: Zagrijte u maloj tavi 2 žličice. maslinovog ulja i pirjajte luk s češnjakom 6-7 minuta.
U veću zdjelu stavite mljeveno meso, luk s češnjakom, krušne mrvice, jaje s tučenim bjelanjcima, mentu, koricu limuna, začine, sol i papar. Papriku pasirati s preostalim maslinovim uljem u sjeckalici i dodati u smjesu od mljevenog mesa. Dobro umijesiti, pokriti prozirnom folijom i ostaviti u hladnjaku najmanje 30 minuta.
Oblikujte ovalne pljeskavice od 200g. svaki. Zagrijte veliku tavu na jakoj vatri. Stavite 2 žličice. maslinovog ulja i pecite pljeskavice dok ne dobiju lijepu boju, oko 2 minute sa svake strane. Zatim ih izvadite iz tave i ostavite sa strane.
Za umak od gljiva: U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje i pirjajte gljive s češnjakom 3-4 minute dok ne počnu puštati tekućinu i smanji im se volumen.
Dodajte ružmarin, pljeskavice i deglazirajte vinom. Pustite da alkohol ispari pa dodajte temeljac i vrhnje. Smanjite temperaturu na srednju temperaturu i poklopite poklopcem. Pecite 6-7, a zatim otvorite poklopac i okrenite pljeskavice na drugu stranu. Kuhajte još 6 minuta ili dok pljeskavice ne budu kuhane.
Na kraju umak pomiješajte s kukuruznim brašnom koje ste u maloj zdjelici otopili s malo vode.
Poslužite hamburgere na tanjure uz basmati ili jasmin rižu.
časopis za masline.gr