I cherry rajčice i obične rajčice pune su važnih vitamina, minerala i antioksidansa. Međutim, postoje neke razlike između ove dvije sorte rajčice. Cherry rajčice su manje i slađe od običnih rajčica. Obično se jedu sirovi kao međuobrok ili u salatama, a također su popularan sastojak jela od tjestenine i pečenog povrća.
Jedna šalica cherry rajčica sadrži:
Kalorije: 27
Bjelančevine: 1 g
Masti: 0 g
Ugljikohidrati: 6 g
Vlakna: 2 g
Vitamin A: 30% dnevnog unosa
Vitamin C: 40% dnevnog unosa
Vitamin K: 10% dnevnog unosa
Kalij: 8% dnevnog unosa
Obične rajčice, s druge strane, veće su i imaju veći sadržaj vode od cherry rajčica. Često se koriste u kulinarstvu, posebno u umacima i juhama.
Srednja rajčica sadrži:
Kalorije: 22
Bjelančevine: 1 g
Masti: 0 g
Ugljikohidrati: 5 g
Biljna vlakna: 1 g
Vitamin A: 20% dnevnog unosa
Vitamin C: 28% dnevnog unosa
Vitamin K: 8% dnevnog unosa
Kalij: 6% dnevnog unosa
Neke ključne razlike
Dok i cherry rajčice i obične rajčice imaju malo kalorija i puno vitamina C, cherry rajčice imaju nešto više vitamina A, a također su dobar izvor vlakana. S druge strane, obične rajčice imaju malo manje kalorija i ugljikohidrata, a više kalija i vode.
Obje vrste rajčica također su bogate antioksidansima poput likopena, koji se povezuje sa smanjenim rizikom od određenih vrsta raka i bolesti srca. Međutim, koncentracija likopena može biti veća u kuhanim ili prerađenim rajčicama, jer toplina razgrađuje stanične stijenke i oslobađa antioksidans.
Preferirate žanr?
I cherry rajčice i obične rajčice hranjive su i svestrane namirnice u kojima se može uživati na razne načine. Bilo da radije grickate slatke cherry rajčice ili kuhate s običnim rajčicama, uključivanje ovog šarenog i aromatičnog voća u vašu prehranu može vam pomoći da zadovoljite svoje dnevne potrebe za hranjivim tvarima i poduprete svoje cjelokupno zdravlje.
oblik.gr