Zagreba Lajfhaki

Rak dojke: Poznato piće koje povećava rizik do 80%

Dokazi iz nove znanstvene studije pokazuju da pijenje čak i jedne šalice mlijeka dnevno može povećati stopu raka dojke do 80%

Konzumacija mlijeka povezana je s većim rizikom od raka dojke kod žena, potvrđuje nova studija koju su proveli istraživači Sveučilišta Loma Linda i objavljena u International Journal of Epidemiology.

Prema studiji, čak i relativno skromne količine mlijeka mogu povećati rizik od raka dojke kod žena do 80%, ovisno o količini koja se konzumira.

Kao što prvi autor Gary E. Fraser navodi: “Ova opservacijska studija daje prilično čvrste dokaze da je mlijeko ili neki drugi čimbenik usko povezan s njegovom konzumacijom uzrok raka dojke kod žena.”

Podaci pokazuju da je pijenje male količine mlijeka, reda veličine 1/4 ili 1/3 šalice mlijeka dnevno, povezano s 30% povećanim rizikom. Za jednu šalicu mlijeka dnevno relativni rizik raste na 50%, dok za one koji konzumiraju dvije do tri šalice dnevno rizik skače na 80%.

Studija je procijenila prehrambeni unos gotovo 53.000 američkih žena, koje su u početku bile savršeno zdrave i praćene su gotovo osam godina. Na kraju razdoblja istraživanja zabilježeno je 1057 novih slučajeva raka dojke, međutim, bez jasne povezanosti između proizvoda od soje i raka, neovisno o mliječnim proizvodima.

Ali u usporedbi s malom ili nikakvom konzumacijom mlijeka, povećani unos kalorija iz mlijeka i mliječnih proizvoda bio je povezan s većim rizikom od raka dojke, neovisno o unosu soje. Dr. Fraser je primijetio da rezultati malo variraju kada se uspoređuje unos punomasnog ili smanjenog niskokaloričnog mlijeka, dok se nije pojavila značajna povezanost sa sirom i jogurtom.

„Ono što je sigurno je da su mliječni proizvodi, a posebno mlijeko, bili povezani s povećanim rizikom, a podaci su predviđali značajno smanjenje rizika povezanog sa zamjenom mlijeka sojinim mlijekom. Taj fenomen povećava mogućnost da su alternativni mliječni proizvodi optimalan izbor”, dodaje stručnjakinja.

Znanstvenici izvješćuju, konačno, da bi mogući razlozi za objašnjenje povezanosti između raka dojke i mlijeka mogli biti sadržaj hormona u tim proizvodima. Rak dojke kod žena često je ovisan o hormonima, a unos mliječnih proizvoda i drugih životinjskih bjelančevina je u nekim izvješćima povezan s višim razinama hormona u krvi koji se zove faktor rasta sličan inzulinu-1 (IGF-1), za koji se smatra da potiče određene vrste raka.

Exit mobile version