Rak prostate: Omiljeno piće povećava rizik za 25%

Napitak koji ulazi u naš svakodnevni život od najranije dobi postaje jedan od najgorih neprijatelja prostate

Pretjerana konzumacija mliječnih proizvoda, a posebno mlijeko, povećava šanse pojava raka prostate, u usporedbi s umjerenom konzumacijom, prema novijim dokazima istraživanja. S druge strane, prema studiji objavljenoj u American Journal of Clinical Nutrition, nije pronađena korelacija između povećanog rizika od raka prostate i unosa kalcija koji ne dolazi iz mliječnih proizvoda, što sugerira da druge tvari osim kalcija igraju važnu ulogu u nastanku raka.

“Naša otkrića potkrepljuju druge dokaze koji identificiraju mliječne proizvode kao faktor rizika za rak prostate” istaknuo je Gary Fraser, glavni istraživač studije i profesor na Sveučilištu Loma Linda School of Public Health.

Točnije, muškarci koji su konzumirali oko 430 grama mliječnih proizvoda dnevno (1 ¾ šalice mlijeka) trčali su 25% povećan rizik od raka prostate, u usporedbi s muškarcima koji su konzumirali samo 20,2 grama mliječnih proizvoda dnevno (1/2 šalice mlijeka tjedno). Osim toga, povećanje je bilo još veće kod muškaraca s prekomjernom konzumacijom, u usporedbi s muškarcima s nultim unosom mliječnih proizvoda u prehrani.

Istraživački tim analizirao je podatke od oko 28.000 Amerikanaca koji nisu imali rak na početku studije i pratio ih je oko osam godina. Sudionici su ispunjavali upitnike o svojim prehrambenim navikama, ali i drugim osobnim podacima, poput obiteljske povijesti raka prostate, tjelesne aktivnosti, konzumacije alkohola. Tijekom tih osam godina među sudionicima su zabilježena 1254 nova slučaja raka prostate.

Dr. Fraser je istaknuo da se rezultati malo razlikuju ovisno o tome jesu li proizvodi bili punomasni ili sa smanjenim udjelom masti, dok nisu uočene opasne povezanosti sa sirom i jogurtom. Osim toga, u svojoj su analizi statističkim modelom odvojili unos kalcija iz biljnih izvora i iz mliječnih proizvoda.

Drugi istaknuti čimbenik je da povećanje rizika nije išlo ruku pod ruku s povećanjem potrošnje na 50 grama, tj. rizik se nije osobito povećao s povećanjem potrošnje: “Većina stalnog povećanja rizika nestaje do trenutka kada dosegnete 150 grama, ili oko dvije trećine šalice mlijeka dnevno.” napominje dr. Fraser.

Ova povezanost mlijeka s pojavom raka prostate objašnjava se hormonima, smatra dr. Fraser. Oko 75% krava je gravidno, a rak prostate je rak povezan s hormonima. Osim toga, prethodne studije povezale su unos mliječnih proizvoda i drugih životinjskih proteina s višim razinama hormona u krvi, inzulinu sličnog faktora rasta-1 (IGF-1), za koji se smatra da potiče određene vrste raka, uključujući prostatu.

Ipak, Dr. Fraser vjeruje da su potrebne dodatne studije kako bi se istražilo kako konzumacija mliječnih proizvoda može povećati rizik od raka prostate. Sugerira da bi oni s obiteljskom poviješću raka prostate ili drugih čimbenika rizika trebali biti “oprezni” s konzumacijom mlijeka. Na kraju napominje da studija još ne uvjerljivo dokazuje da mlijeko uzrokuje rak prostate.

Pročitajte također:

Rak prostate: Revolucionarni tehnološki razvoj u njegovoj dijagnostici

Rak prostate: Udvostručuje rizik za ove muškarce

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki