Žitne pločice su posljednjih godina stekle veliku popularnost u području prehrane. Ovi mali zalogaji prepuni su hranjivih tvari i uvijek ih možete nositi sa sobom u torbi. Tako su žitne pločice uspjele spojiti našu potrebu za zdravim grickalicama s brzim ritmom života.
Ovi hranjivi međuobroci osmišljeni su kako bi u naš dnevni jelovnik unijeli značajnu količinu proteina, kritičnog makronutrijenta za koji se zna da podržava oporavak i rast mišića, pomaže u kontroli tjelesne težine i održava optimalno funkcioniranje tijela.
Žitne pločice dostupne su u različitim okusima i veličinama, pokrivajući sve preferencije okusa. Međutim, važno je pročitati oznake sastojaka na svakoj pločici kako biste bili sigurni da sadrži hranjive tvari koje obećava i da nije puna dodatnog šećera. Kako biste izbjegli grickalicu koja izgleda hranjivo, ali nije, možete napraviti vlastite domaće pločice.
Imate li žudnje? Recept za zdrave snickers pločice s minimalnim unosom kalorija
Youtube nalog “Kako kuhati pametnije” objavio je jednostavan i ukusan recept za domaće snickers pločice. Međuobrok je napravljen od prirodnih sastojaka poput zobi, badema i datulja.
Orašasti plodovi nude proteine potrebne za energiju i snagu, dok zob, zahvaljujući biljnim vlaknima, pomaže u povećanju osjećaja sitosti. Kalorijska vrijednost snickers pločica jednaka je onoj iz trgovine, ali one domaće ne sadrže rafinirani šećer.
Sastojci: (za 18 pločica)
1,5 šalica mljevene zobi (ili zobenog brašna) (150 g)
1/2 šalice badema (50 g)
1/4 šalice kokosovog ulja (50 g)
3 žlice meda
2 šalice datulja (300 g)
4 žlice maslaca od kikirikija
1 žličica ekstrakta vanilije
1/4 žličice soli
1/2 šalice kikirikija, suho pečenog i posoljenog (65 g)
4 oz tamne čokolade (80 g)
PODACI O PREHRANI (po pločici): 228 kalorija, 11,6 g masti, 29,6 g ugljikohidrata, 4,5 g proteina
Upute: Za nugat sloj, pomiješajte mljevenu zob, bademovo brašno, kokosovo ulje i med u zdjeli. Raširite zobenu smjesu u tepsiju veličine 9 x 9 inča (22 x 22 cm) i stavite u hladnjak na 30 minuta. Za karamel sloj dodajte datulje u drugu zdjelu i prelijte vrućom vodom. Nakon 5 minuta ocijedite datulje i ostavite malo svježe vode.
Dodajte datulje, maslac od kikirikija, vaniliju i sol u blender. Tucite dok ne dobijete glatku smjesu i dodajte 1/4 šalice (60 ml) slatke vode od datulja. Rasporedite karamel-datulje na zob. Pospite kikirikijem i lagano utisnite kikiriki na datulje. Stavite ih u zamrzivač na 1 sat.
Smrznutu smjesu prebacite na drvenu kuhinjsku dasku i oštrim nožem režite na štanglice. Štangle umočite u otopljenu čokoladu i vratite u hladnjak da se čokolada skroz stegne. Spreman!
oblik.gr