Veganska francuska juha od luka je zasitna i jednostavna za napraviti. Ovo je zdrava verzija klasične juhe od luka, a glavna razlika je u dodatku povrtnog temeljca umjesto goveđeg.
Uz samo šest sastojaka i malo strpljenja da se luk karamelizira, zapitat ćete se zašto ga godinama ne radite da potrošite sve što vam je u kuhinji preostalo luka.
Tijekom zimskih mjeseci nema boljeg načina da se ugrijete od ukusne i hranjive juhe. Osim što je ukusna, ova veganska juha od luka ima nutritivna i ljekovita svojstva
Glavni sastojak ovog recepta je luk. Luk, zajedno s češnjakom, ljutikom i porilukom, potječe iz obitelji Allium. Poznati su po svom jakom okusu i mirisu. Također su bogate hranjivim tvarima i antioksidansima.
Komponente
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 3 veće glavice bijelog ili žutog luka izrezane na tanke polumjesece
- 3 velike grančice svježeg timijana ili ½ žličice osušenog timijana
- 4 šalice (1 litra) temeljca od povrća ili neslanog temeljca
- 2 šalice vode
- 1 list lovora
- 2 žlice kvalitetnog balzamičnog octa
- 3 žličice morske soli
- ½ žličice svježe mljevenog crnog papra
Upute za kuhanje
Zagrijte 1 žlicu maslinovog ulja na srednje jakoj vatri u velikom loncu.
Dodajte luk, majčinu dušicu, 1 žličicu soli i prelijte luk 1 žlicom maslinovog ulja. Smanjite vatru na srednje nisku. Luk može napuniti lonac, ali kada je kuhan smanjit će se na ⅓ svoje mase.
Kuhajte, povremeno miješajući, dok se luk ne karamelizira i ne porumeni, oko 50-60 minuta.
Dodajte balsamico i kuhajte dok se ne upije i luk ne zaprži, još oko 15 minuta.
Dodajte temeljac, vodu, listove lovora, preostalu sol i papar te pustite da zavrije.
Smanjite vatru i kuhajte najmanje 30 minuta.
Prije posluživanja juhe izvadite lovorov list.
enikos.gr