Riba s brokulom i još 6 kombinacija koje maksimiziraju dobrobiti prehrane

Stavite ovih sedam kombinacija namirnica na svoj tanjur i umnožite dobrobiti za svoje zdravlje

Naranča u leći za bolju apsorpciju željeza ili ih kombinirajte s rižom za maksimalni unos proteina. Takve kombinacije nisu nepoznate onima koji žele maksimalnu korist od svoje prehrane. Iz tog razloga, stavite ih na tanjur ispod sedam kombinacija namirnica i višestruko povećajte dobit za svoje zdravlje!

1. Rajčice i maslinovo ulje

Rajčice sadrže likopenjedan snažan antioksidans koji doprinosi prevenciji kardiovaskularnih bolesti i određenih vrsta raka (prostate, dojke, pluća i mokraćnog mjehura). Međutim, najbolje se apsorbira kada rajčice su kuhane te u kombinaciji s maslinovim uljem, jer pospješuje apsorpciju likopena. Istraživanje na Prehrana pokazalo je da prehrana bogata maslinovim uljem i likopenom može smanjiti rizik od koronarne bolesti srca, poboljšanje lipidnog profila.

Ostali izvori hrane bogati likopenom uključuju lubenicu, grejp i guavu s ružičastim mesom i marelicu. Ali ne sadrži svo crveno voće i povrće likopen. Takav primjer je crvena paprika.

2. Špinat s jagodama

Željezo u hrani se dijeli na hem iz životinjskih izvora i ne-hem iz biljnih izvora. Tijelo teško apsorbira ne-hem željezo, h vitamin C (askorbinska kiselina) međutim povećava njegovu bioraspoloživostdok može blokirati inhibitorni učinak koji elementi poput kalcija imaju na unos željeza. Dakle, kombinacija hrane koja sadrži ne-hem željezo, kao što je špinats izvorima vitamina C, kao što su jagode ili narančemože značajno poboljšati apsorpciju željeza. Ako vam je kombinacija čudna, možete pokušati alternativno:

  • Žitarice s bobicama
  • Tjestenina s umakom od rajčice
  • Pirjani kelj od crvene paprike
  • Zobene pahuljice s borovnicama
  • Lisnato povrće s limunovim sokom

Dovoljno je 60 mg vitamina C -količina sadržana u pola šalice soka od naranče- za gotovo dvostruku apsorpciju željeza. U idealnom slučaju razmislite o dodavanju jednog ili dva izvora vitamina C u svoje obroke, osobito one koji ne sadrže meso.

3. Grah s rižom

Kao i kod leće, kombinacija graha s rižom izvrstan je izbor za unos proteina i aminokiselina za ljude koji slijede vegetarijanska ili veganska prehrana. Grah i riža zajedno osiguravaju cijeli niz esencijalnih aminokiselina, što je važno za održavanje uravnotežene prehrane. Kako objašnjava American Heart Association, te dvije namirnice zajedno se nadopunjuju i tvore potpuni protein.

4. Piletina s mrkvom

Vitamin A neophodan je za vid, kožu i imunološki sustav. Beta-karoten u mrkvi se u tijelu pretvara u vitamin A, što je proces pojačan cinkom, poput onog koji se nalazi u piletini.

5. Riba s brokulom

ILI sulforafanprirodni spoj pronađen u križasto povrće poput brokule, prokulica i kupusa, ima antikancerogeno djelovanje koje se višestruko pojačava u kombinaciji s selenelement koji se nalazi u ribi.

6. Omlet sa sirom

Kalcij, neophodan za održavanje zdravlja kostiju, ima malu bioraspoloživost osim ako se ne kombinira s vitamin D. Dakle, kada kuhate omlet, pospite ga omiljenim sirom i tako pospješite unos kalcija.

7. Goveđe pečenje s ružmarinom

Pripremite marinadu od maslinovog ulja, octa, češnjaka i začinskog bilja po izboru, ali svakako uključite ružmarin. Zahvaljujući svojim antioksidansima, poput ružmarinske kiseline, ružmarin može neutralizirati štetne heterociklički amini (HCA) nastaju kada se meso kuha s pogrešan način.

Pročitajte također:

Zaboravite semaglutid i lijekove za mršavljenje: ovo su najučinkovitija vlakna za mršavljenje

Dijeta: Što više jesti da se “gube” masti a ne mišići

Kako ćemo lako smršavjeti jedući samo proteine ​​- Što se mijenja u mikrobiomu

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki