Stavite ovih sedam kombinacija namirnica na svoj tanjur i umnožite dobrobiti za svoje zdravlje
Naranča u leći za bolju apsorpciju željeza ili ih kombinirajte s rižom za maksimalni unos proteina. Takve kombinacije nisu nepoznate onima koji žele maksimalnu korist od svoje prehrane. Iz tog razloga, stavite ih na tanjur ispod sedam kombinacija namirnica i višestruko povećajte dobit za svoje zdravlje!
1. Rajčice i maslinovo ulje
Rajčice sadrže likopenjedan snažan antioksidans koji doprinosi prevenciji kardiovaskularnih bolesti i određenih vrsta raka (prostate, dojke, pluća i mokraćnog mjehura). Međutim, najbolje se apsorbira kada rajčice su kuhane te u kombinaciji s maslinovim uljem, jer pospješuje apsorpciju likopena. Istraživanje na Prehrana pokazalo je da prehrana bogata maslinovim uljem i likopenom može smanjiti rizik od koronarne bolesti srca, poboljšanje lipidnog profila.
Ostali izvori hrane bogati likopenom uključuju lubenicu, grejp i guavu s ružičastim mesom i marelicu. Ali ne sadrži svo crveno voće i povrće likopen. Takav primjer je crvena paprika.
POVEZANI ČLANCI
2. Špinat s jagodama
Željezo u hrani se dijeli na hem iz životinjskih izvora i ne-hem iz biljnih izvora. Tijelo teško apsorbira ne-hem željezo, h vitamin C (askorbinska kiselina) međutim povećava njegovu bioraspoloživostdok može blokirati inhibitorni učinak koji elementi poput kalcija imaju na unos željeza. Dakle, kombinacija hrane koja sadrži ne-hem željezo, kao što je špinats izvorima vitamina C, kao što su jagode ili narančemože značajno poboljšati apsorpciju željeza. Ako vam je kombinacija čudna, možete pokušati alternativno:
- Žitarice s bobicama
- Tjestenina s umakom od rajčice
- Pirjani kelj od crvene paprike
- Zobene pahuljice s borovnicama
- Lisnato povrće s limunovim sokom
Dovoljno je 60 mg vitamina C -količina sadržana u pola šalice soka od naranče- za gotovo dvostruku apsorpciju željeza. U idealnom slučaju razmislite o dodavanju jednog ili dva izvora vitamina C u svoje obroke, osobito one koji ne sadrže meso.
3. Grah s rižom
Kao i kod leće, kombinacija graha s rižom izvrstan je izbor za unos proteina i aminokiselina za ljude koji slijede vegetarijanska ili veganska prehrana. Grah i riža zajedno osiguravaju cijeli niz esencijalnih aminokiselina, što je važno za održavanje uravnotežene prehrane. Kako objašnjava American Heart Association, te dvije namirnice zajedno se nadopunjuju i tvore potpuni protein.
4. Piletina s mrkvom
Vitamin A neophodan je za vid, kožu i imunološki sustav. Beta-karoten u mrkvi se u tijelu pretvara u vitamin A, što je proces pojačan cinkom, poput onog koji se nalazi u piletini.
5. Riba s brokulom
ILI sulforafanprirodni spoj pronađen u križasto povrće poput brokule, prokulica i kupusa, ima antikancerogeno djelovanje koje se višestruko pojačava u kombinaciji s selenelement koji se nalazi u ribi.
6. Omlet sa sirom
Kalcij, neophodan za održavanje zdravlja kostiju, ima malu bioraspoloživost osim ako se ne kombinira s vitamin D. Dakle, kada kuhate omlet, pospite ga omiljenim sirom i tako pospješite unos kalcija.
7. Goveđe pečenje s ružmarinom
Pripremite marinadu od maslinovog ulja, octa, češnjaka i začinskog bilja po izboru, ali svakako uključite ružmarin. Zahvaljujući svojim antioksidansima, poput ružmarinske kiseline, ružmarin može neutralizirati štetne heterociklički amini (HCA) nastaju kada se meso kuha s pogrešan način.
Pročitajte također:
Zaboravite semaglutid i lijekove za mršavljenje: ovo su najučinkovitija vlakna za mršavljenje
Dijeta: Što više jesti da se “gube” masti a ne mišići
Kako ćemo lako smršavjeti jedući samo proteine - Što se mijenja u mikrobiomu