Jelo od riže, punog okusa koje udobno staje na svakodnevni stol.
Materijali
400 g kvalitetna riža Carolina ili voćnjak
500 g gljive
600 ml juhe od “nogica” gljiva
10 grančica majčine dušice, nasjeckane
3 žličice juha od maslinovog ulja
1 velika glavica luka sitno nasjeckana
2 češnja češnjaka nasjeckana
200 ml bijelog vina
600 ml pilećeg temeljca
80g ribani parmezan
60g svježi maslac
6 kriški pršuta
sol, svježe mljeveni papar
Postupak
Gljive očistite mokrim ubrusom i odrežite im “nogice”. U loncu propirjajte “nogice” s 1 žličicom. maslinovog ulja i dodajte 800 ml vrele vode. Pustite ih da prokuhaju najmanje 20 minuta, a zatim juhu s gljivama na licu mjesta pasirajte rabdoblenderom. Trebat će vam oko 600 ml ovog temeljca.
Glavice šampinjona narežite na ploške i pirjajte ih na tavi s 1 žličicom. od maslaca. U posebnoj posudi propirjajte pršut bez masnoće.
U loncu na preostalom maslinovom ulju pirjajte luk dok ne omekša i zasja, zatim dodajte rižu i češnjak te pirjajte još 2-3 minute.
Deglazirajte vinom i nakon što se upije počnite dolijevati pileći temeljac naizmjenično s temeljcem od gljiva, žlicu po žlicu, dok ga riža ne upije. Zatim ćete uliti sljedeću dozu juhe. Između ćete miješati tu i tamo.
Kad je zrno riže kuhano i al dente u sredini i rižoto se zgusnuo, dodajte pirjane gljive i pršut.
Na kraju dodajte ostatak maslaca, parmezan, slično sol i papar i na kraju majčinu dušicu.
časopis za masline.gr