Zagreba Lajfhaki

Rižoto s gljivama, majčinom dušicom i pršutom

Jelo od riže, punog okusa koje udobno staje na svakodnevni stol.

Materijali

400 g kvalitetna riža Carolina ili voćnjak

500 g gljive

600 ml juhe od “nogica” gljiva

10 grančica majčine dušice, nasjeckane

3 žličice juha od maslinovog ulja

1 velika glavica luka sitno nasjeckana

2 češnja češnjaka nasjeckana

200 ml bijelog vina

600 ml pilećeg temeljca

80g ribani parmezan

60g svježi maslac

6 kriški pršuta

sol, svježe mljeveni papar

Postupak

Gljive očistite mokrim ubrusom i odrežite im “nogice”. U loncu propirjajte “nogice” s 1 žličicom. maslinovog ulja i dodajte 800 ml vrele vode. Pustite ih da prokuhaju najmanje 20 minuta, a zatim juhu s gljivama na licu mjesta pasirajte rabdoblenderom. Trebat će vam oko 600 ml ovog temeljca.

Glavice šampinjona narežite na ploške i pirjajte ih na tavi s 1 žličicom. od maslaca. U posebnoj posudi propirjajte pršut bez masnoće.

U loncu na preostalom maslinovom ulju pirjajte luk dok ne omekša i zasja, zatim dodajte rižu i češnjak te pirjajte još 2-3 minute.

Deglazirajte vinom i nakon što se upije počnite dolijevati pileći temeljac naizmjenično s temeljcem od gljiva, žlicu po žlicu, dok ga riža ne upije. Zatim ćete uliti sljedeću dozu juhe. Između ćete miješati tu i tamo.

Kad je zrno riže kuhano i al dente u sredini i rižoto se zgusnuo, dodajte pirjane gljive i pršut.

Na kraju dodajte ostatak maslaca, parmezan, slično sol i papar i na kraju majčinu dušicu.

časopis za masline.gr

Exit mobile version