Rižoto sa škampima i patlidžanima

Impresionirajte svoje goste ukusnim i posebnim rižotom od kozica i patlidžana! Ultimativno glavno jelo za svečanu večeru!

Komponente

1 litra juhe od povrća

4 žlice maslinovo ulje, + dodatak za posluživanje

2 patlidžana narezati na kockice veličine 1 cm

2 žlice maslac

1 glavica luka nasjeckana

250 gr. riža za rižoto

300 gr. bijelo vino

700 gr. škampi

1/2 vezice peršina, nasjeckanog + dodatno za posluživanje

50 gr. parmezan, ribani + dodatak za posluživanje

sol

papar

Provedba

Škampe očistite i odstranite im glave i ljuske.

Stavite lonac na srednje jaku vatru.

Ulijte juhu i glave od škampa i kuhajte 5-10 minuta.

Maknite lonac s vatre, bacite glavice, procijedite juhu i ostavite sa strane.

Stavite lonac na srednju vatru.

Ulijte 1 žlicu. maslinovo ulje i pola patlidžana.

Pirjajte 5-7 minuta dok ne poprime boju.

Izvadite patlidžane iz lonca i prebacite ih na tanjur s upijajućim papirom.

Dodajte u lonac još 1 žlicu. maslinovo ulje i preostalu polovicu patlidžana.

Pirjajte 5-7 minuta dok ne poprime boju.

Izvadite patlidžane iz lonca i prebacite ih na tanjur s upijajućim papirom.

U isti lonac na srednjoj do laganoj vatri dodajte 1 žlicu. maslinovo ulje, 1 žlica. maslac i pirjajte luk 3-4 minute. Želimo da omekša, ali ne oboji.

Dodajte rižu i pirjajte oko 5 minuta. Želimo da bude transparentno.

Dodajte 200 gr. vino i dobro promiješajte dok skoro sve ne ispari oko 5 minuta.

Dodajte juhu u dijelovima uz pomoć žlice. Čekamo da se prvi upije prije dodavanja sljedećeg.

U isto vrijeme pripremite škampe.

U tavu na jakoj vatri dodajte 1 žlicu. maslinovo ulje i 1 žlica. maslac i kad se otopi dodajte kozice i pirjajte ih 1 minutu.

Ugasiti sa 100 gr. vina i dodajte nasjeckani peršin.

Smanjite vatru i pirjajte 2 minute dok se kozice ne počnu ‘mutiti’. Ne želimo ih prepeći jer će se stvrdnuti.

Dodajte parmezan, patlidžane, škampe, njihov sok i dobro promiješajte.

Probajte i po potrebi posolite i popaprite. Po potrebi dodajte još malo juhe.

Poslužite s dodatno nasjeckanim peršinom, maslinovim uljem i parmezanom.

akispetretzikis.com

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki