Impresionirajte svoje goste ukusnim i posebnim rižotom od kozica i patlidžana! Ultimativno glavno jelo za svečanu večeru!
Komponente
1 litra juhe od povrća
4 žlice maslinovo ulje, + dodatak za posluživanje
2 patlidžana narezati na kockice veličine 1 cm
2 žlice maslac
1 glavica luka nasjeckana
250 gr. riža za rižoto
300 gr. bijelo vino
700 gr. škampi
1/2 vezice peršina, nasjeckanog + dodatno za posluživanje
50 gr. parmezan, ribani + dodatak za posluživanje
sol
papar
Provedba
Škampe očistite i odstranite im glave i ljuske.
Stavite lonac na srednje jaku vatru.
Ulijte juhu i glave od škampa i kuhajte 5-10 minuta.
Maknite lonac s vatre, bacite glavice, procijedite juhu i ostavite sa strane.
Stavite lonac na srednju vatru.
Ulijte 1 žlicu. maslinovo ulje i pola patlidžana.
Pirjajte 5-7 minuta dok ne poprime boju.
Izvadite patlidžane iz lonca i prebacite ih na tanjur s upijajućim papirom.
Dodajte u lonac još 1 žlicu. maslinovo ulje i preostalu polovicu patlidžana.
Pirjajte 5-7 minuta dok ne poprime boju.
Izvadite patlidžane iz lonca i prebacite ih na tanjur s upijajućim papirom.
U isti lonac na srednjoj do laganoj vatri dodajte 1 žlicu. maslinovo ulje, 1 žlica. maslac i pirjajte luk 3-4 minute. Želimo da omekša, ali ne oboji.
Dodajte rižu i pirjajte oko 5 minuta. Želimo da bude transparentno.
Dodajte 200 gr. vino i dobro promiješajte dok skoro sve ne ispari oko 5 minuta.
Dodajte juhu u dijelovima uz pomoć žlice. Čekamo da se prvi upije prije dodavanja sljedećeg.
U isto vrijeme pripremite škampe.
U tavu na jakoj vatri dodajte 1 žlicu. maslinovo ulje i 1 žlica. maslac i kad se otopi dodajte kozice i pirjajte ih 1 minutu.
Ugasiti sa 100 gr. vina i dodajte nasjeckani peršin.
Smanjite vatru i pirjajte 2 minute dok se kozice ne počnu ‘mutiti’. Ne želimo ih prepeći jer će se stvrdnuti.
Dodajte parmezan, patlidžane, škampe, njihov sok i dobro promiješajte.
Probajte i po potrebi posolite i popaprite. Po potrebi dodajte još malo juhe.
Poslužite s dodatno nasjeckanim peršinom, maslinovim uljem i parmezanom.
akispetretzikis.com