Vrlo ukusan i aromatičan rižoto hrskave teksture od badema i lješnjaka te morskog povjetarca od škampa.
Spremno za 50′
Simoni Kafiri
Materijali
Za rižoto
350 g riža arborio
1 srednja glavica luka, sitno nasjeckana
2 češnja češnjaka sitno nasjeckana
2 žličice žlica maslinovog ulja ili maslaca
12 škampa br.2
1 litra juhe od povrća
1 doza kozanskog žumanjka
kosani peršin
Sol papar
Za umak
2 žličice jušna žlica blanširanih i krupno nasjeckanih badema
2 žličice jušna žlica krupno nasjeckanih lješnjaka
2 zelene paprike, nasjeckane
2 rajčice, nasjeckane
1 režanj češnjaka, nasjeckan
2 žličice juha od maslinovog ulja
1 žličica žlice bijelog octa
Sol papar
Postupak
Škampe očistite od ljuske, utrobe i glave. Ostavite samo njihov urin.
Napravite umak: Na ulju popirjajte češnjak s lješnjacima i bademima.
Dodajte papriku i rajčicu, posolite i popaprite te pirjajte 5-7 minuta. Deglazirajte octom i ostavite umak sa strane.
Pripremite škampe: Zagrijte ulje ili maslac i pirjajte očišćene škampe dok ne promijene boju.Izvadite ih iz lonca i ostavite na toplom.
Pripremite rižoto: Na istom ulju pirjajte luk i češnjak zajedno sa kozanim žumanjkom nekoliko minuta. Zatim dodajte rižu i pirjajte je nekoliko minuta uz stalno miješanje dok ne postane sjajna.
Ulijte vruću juhu malo po malo u dijelovima. Svaki put ćete promiješati drvenom kuhačom tako da riža upije prije nego ulijete sljedeću količinu juhe. Nastavite dok se riža ne skuha al dente, a zrno malo zabode u sredini.
Kad prokuha i zgusne se dodajte umak koji ste prethodno pripremili, pažljivo promiješajte i pospite svježe mljevenim paprom. Ukrasite kozicama, pospite nasjeckanim peršinom i odmah poslužite rižoto.
časopis za masline.gr