Rižoto sa škampima, paprikom i rajčicom

Vrlo ukusan i aromatičan rižoto hrskave teksture od badema i lješnjaka te morskog povjetarca od škampa.

Spremno za 50′

Simoni Kafiri

Materijali

Za rižoto

350 g riža arborio

1 srednja glavica luka, sitno nasjeckana

2 češnja češnjaka sitno nasjeckana

2 žličice žlica maslinovog ulja ili maslaca

12 škampa br.2

1 litra juhe od povrća

1 doza kozanskog žumanjka

kosani peršin

Sol papar

Za umak

2 žličice jušna žlica blanširanih i krupno nasjeckanih badema

2 žličice jušna žlica krupno nasjeckanih lješnjaka

2 zelene paprike, nasjeckane

2 rajčice, nasjeckane

1 režanj češnjaka, nasjeckan

2 žličice juha od maslinovog ulja

1 žličica žlice bijelog octa

Sol papar

Postupak

Škampe očistite od ljuske, utrobe i glave. Ostavite samo njihov urin.

Napravite umak: Na ulju popirjajte češnjak s lješnjacima i bademima.

Dodajte papriku i rajčicu, posolite i popaprite te pirjajte 5-7 minuta. Deglazirajte octom i ostavite umak sa strane.

Pripremite škampe: Zagrijte ulje ili maslac i pirjajte očišćene škampe dok ne promijene boju.Izvadite ih iz lonca i ostavite na toplom.

Pripremite rižoto: Na istom ulju pirjajte luk i češnjak zajedno sa kozanim žumanjkom nekoliko minuta. Zatim dodajte rižu i pirjajte je nekoliko minuta uz stalno miješanje dok ne postane sjajna.

Ulijte vruću juhu malo po malo u dijelovima. Svaki put ćete promiješati drvenom kuhačom tako da riža upije prije nego ulijete sljedeću količinu juhe. Nastavite dok se riža ne skuha al dente, a zrno malo zabode u sredini.

Kad prokuha i zgusne se dodajte umak koji ste prethodno pripremili, pažljivo promiješajte i pospite svježe mljevenim paprom. Ukrasite kozicama, pospite nasjeckanim peršinom i odmah poslužite rižoto.

časopis za masline.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki