Omiljeni rolat uvijek osvaja dojmove s kojima će se pojaviti na stolu. U ovoj ukusnoj verziji punjena je povrćem i kretskom gravierom te kuhana s krumpirom u ljusci.
Spremno za 1:50′
od Ioanne Stamoulos
Materijali
Za mljeveno meso
1 kg mljevene junetine (lapa ili maslina)
5 žličica jušna žlica ribanih krušnih mrvica
3 kriške slanine na vrlo male kockice
1 veliki luk, nasjeckan
3 žličice juha od maslinovog ulja
1 srednja rajčica, narezana na četvrtine
1 vezica peršina, na deblje komade
3 žličice žlice crnog vina
1 žličica suhi slatki origano
1 žličica juha od senfa
4 žličice jušna žlica Cretan graviera, naribana
sol, svježe mljeveni papar
Za nadjev
1 Florin paprika, u štapićima
1 mrkva, u velikim štapićima
1 zelena paprika, u štapićima
150 g Kretska graviera, u štapićima
Za ukras
1 kg krumpira, na krupnije kocke
2 srednje rajčice, naribane
1 kavena šalica maslinovog ulja
1 kafena šalica bijelog vina
½ žličice slatki šećer
origano
Sol papar
Postupak
Pripremite mljeveno meso: Na maslinovom ulju pirjajte luk dok ne postane sjajan i mekan. U međuvremenu pasirajte rajčicu s peršinom i vinom u multi.
U zdjeli umijesiti mljeveno meso s mješavinom luka, peršina i rajčice, slaninom, senfom, krušnim mrvicama, gravierom, origanom i sl. soli i paprom. Smjesu od mljevenog mesa ostavite u hladnjaku, au međuvremenu pripremite sastojke za nadjev kako je gore opisano.
Pripremite rolat: Zagrijte pećnicu na 190ºC. Odrežite komad papira za pečenje i na njega rasporedite smjesu od mljevenog mesa u obliku kvadrata.
Sastojke za nadjev ravnomjerno stavite između četiri strane, ostavljajući razmak od najmanje tri prsta okolo i podignite pergamentni papir odozgo i odozdo kako biste lako zatvorili zarolano meso. Učvrstite bočne stranice rolade da materijal za punjenje ne pobjegne i zamotajte je u pergament papir. Stavite roladu u koricu s poklopcem sa šavom ispod.
U manjoj posudi pomiješajte krumpire s naribanom rajčicom, šećerom, maslinovim uljem, solju i paprom te origanom. Krumpir u tepsiji rasporedite lijevo i desno od rolade i zalijte vinom. Pokrijte tavu poklopcem i kuhajte hranu 1 sat.
Uklonite papir za pečenje s rolne i vratite je na trup. Premažite ga sa malo ulja i nastavite da pečete bez poklopca dok rolada ne porumeni i krompir se dobro skuva.
časopis za masline.gr