Maslačno tijesto, okus cimeta i baršunasta krema od kestena (domaća ili komercijalna). Ove ćemo kiflice ispeći iznova i iznova i sljubiti ih s toplim napitkom od kakaa koji savršeno pristaje uz njih.
Materijali
Porcije: 5-6
Za tijesto
5 gr. instant kvasac ili 15 gr. Svježi kvasac
1 ½ žličica granulirani šećer
120 ml svježeg, toplog mlijeka
350 gr. jako brašno, za lepinju
1/4 žličice slatka sol
1 veliko jaje
120 gr. maslac, otopljen
80 gr. meki smeđi šećer
3/4 žličice slatki cimet, prah
Za kremu od kestena
350 gr. kuhani kesteni
80 ml toplog mlijeka
60 gr. maslac, otopljen
1 žličica slatki ekstrakt vanilije
Za krem sir
200 gr. kremasti sir
50 gr. maslac, na sobnoj temperaturi
3 žličice jušna žlica svježeg mlijeka
100 gr. šećer u prahu
1 žličica slatki ekstrakt vanilije
Postupak
Krema od kestena: Pasirajte sve sastojke u blenderu i ostavite sa strane.
Tijesto: U posudi otopiti kvasac i kristalni šećer u mlijeku, pokriti prozirnom folijom i ostaviti na toplom 10′. U drugoj posudi pomiješajte brašno i sol, dodajte smjesu mlijeka i kvasca, zatim jaje, maslac i mijesite dok ne postane tijesto koje će vam se odvajati od ruku. Pokriti prozirnom folijom i ostaviti na toplom 40 minuta.
Na pult stavimo cca 50 cm neljepljivog papira, na njega položimo tijesto i rukama ili valjkom za tijesto otvorimo ga u obliku pravokutnika. Kremu od kestena premažite po cijeloj površini, pospite smeđim šećerom i cimetom. Zarolajte i nožem isjecite na 5-6 kolutića pazeći da budu iste debljine.
Slažemo ih u tepsiju jednu do druge pazeći da se ne zgusnu jer će se tijekom pečenja raširiti i ostavimo na toplom 20′ da se dižu. Zagrijte pećnicu na 175°C i pecite oko 30′.
Kremasti sir: Sve sastojke mutiti mikserom 2-3 minute. Dok su rolice s cimetom vruće prelijte ih vrhnjem i poslužite.
časopis za masline.gr