Vratio se kući i nemaš ništa za jelo? Skuhajte rižu i dobit ćete brzu, jednostavnu, ukusnu salatu od riže koju ćete raditi svaki dan.
Materijali
400 gr. žuta riža
300 gr. škampi, očišćeni
2 žličice jušna žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 komorač očišćen od grubih vlakana narezan na tanke ploške
4 mlada luka sitno nasjeckana
Za vinaigrette
1 vezica kopra (bez debelih peteljki), nasjeckana
50 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
sok od 1 limuna
sol, svježe mljeveni papar
Postupak
U velikom loncu posoljene vode skuhajte rižu prema uputama na pakiranju. Procijedite i ostavite sa strane.
Zagrijte maslinovo ulje u tavi koja se ne lijepi. Dodajte komorač i pirjajte 5-6 minuta, miješajući dok ne omekša. Koromač izvadite šupljikavom žlicom i dodajte u rižu. Vratite tavu na vatru i bez dodavanja maslinovog ulja dodajte škampe i pirjajte ih 2 minute na jakoj vatri. Ponovo šupljikavom žlicom izvadite škampe iz tave i dodajte ih riži. Dodati i mladi luk i promiješati.
Za vinaigrette: Stavite kopar, maslinovo ulje, limunov sok, sol i svježe mljeveni papar u blender ili procesor hrane i pasirajte dok ne dobijete lijep, zeleni umak. Ulijte vinaigrette u zdjelu s rižom i dobro promiješajte. Poslužite odmah.
časopis za masline.gr