Navečer stavite slanutak u mošus jer ćemo od njega napraviti salatu. Alliotiki salata, koja može strpljivo odležati u hladnjaku nekoliko dana i postati još bogatija aromama, može poslužiti uz pečenu ribu ili neko meso ili postati kompletan obrok za sebe.
Spremno za 1:15′
Gruzije Kofina
Materijali
300 g slanutak navečer namočen u vodi
½ šalice slatkih (ne kiselih) crnih maslina bez koštica, prepolovljenih
½ šalice zelenih maslina bez koštica, prepolovljenih
1 list lovora
1 srednja glavica luka, cijela
3-4 zrna pimenta
2 svježa luka, nasjeckana
1 režanj češnjaka nasjeckan
1 žličica slatkog ružmarina, svježe nasjeckanog ili suhog naribanog
½ žličice slatka majčina dušica
1/2 šalice Florini paprike, narezane na kockice
1 limun, sok
1/2 šalice maslinovog ulja
Sol papar
Savjeti
Što salata duže stoji, to je ukusnija, pa ju je najbolje pripremiti dan ranije.
Postupak
Slanutak kuhajte u puno vode s lovorovim listom, lukom i pimentom dok ne omekša. Ocijedite ih, izvadite lovorov list, luk i alevu papriku te ostavite da se ohlade.
Pomiješajte ostale sastojke osim ulja i limuna u velikoj zdjeli. Dodajte slanutak, Florini papriku, sol i papar. Ulje i limun pjenasto umutiti i dodati u salatu. Kušajte i dodajte soli, limuna ili ulja ovisno o ukusu koji želite. Stavite salatu u zdjelu i ohladite do posluživanja. Po želji ukrasite kriškama limuna.
časopis za masline.gr