Šećer povećava rizik od srčanih bolesti

Istraživači proučavaju učinke različitih ugljikohidrata na zdravlje kardiovaskularnog sustava. Otkrili su da konzumacija više dodanih šećera povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, a konzumacija više dijetalnih vlakana smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Odnosno, smanjenje unosa dodanih šećera može smanjiti kardiovaskularni rizik, piše Medicalnewstoday.com u svojoj objavi.

Šećeri su ugljikohidrati koji dolaze u dvije varijante: slobodni i neslobodni šećeri. “Besplatni šećeri” uključuju šećere dodane hrani i pićima kao što su čokolada i aromatizirani jogurti. Ima ih i u medu, nezaslađenim sokovima od voća i povrća. Neslobodni šećeri nalaze se u hrani kao što su povrće, žitarice i mliječni proizvodi.

Budući da su ti šećeri sadržani u stjenkama stanica, tijelo ih teže apsorbira i ne uzrokuju isti “visok šećer” kao slobodni šećeri. Veći unos slobodnih šećera korelira s višim razinama triglicerida, koji su povezani s ishemijskom bolešću srca — smanjenim dotokom krvi u srce. Studije također pokazuju da je visok unos vlakana – još jednog ugljikohidrata – povezan s manjim rizikom od srčanih bolesti.

Razumijevanje utjecaja unosa ugljikohidrata na zdravlje može dovesti do boljih strategija prevencije kardiovaskularnog zdravlja. Nedavno su istraživači analizirali zdravstvene podatke kako bi saznali više o tome kako ugljikohidrati utiču na kardiovaskularni rizik. Otkrili su da je veći unos slobodnog šećera povezan s većom učestalošću kardiovaskularnih bolesti i višim razinama triglicerida.

“Dodani šećeri koji se nalaze u slatkim grickalicama i slatkim pićima jednako su loši za nas kao što su nam roditelji rekli – ako ne i gori”, kaže dr. Daniel Atkinson, klinički voditelj opće medicine u Treatedu, koji nije sudjelovao u studiji. – Mogu oštetiti ne samo naše zube, već i zdravlje srca. “Ako želite napraviti neke promjene kako biste se pobrinuli za zdravlje svog srca, izbacivanje Coca-Cole vjerojatno je korisnije od izbacivanja čipsa”, primijetio je dr. Atkinson. Istraživanje je objavljeno u časopisu BMC Medicine.

Za potrebe studije, istraživači su analizirali zdravstvene podatke 110.497 sudionika studije UK Biobank. Sudionici su bilježili što su jeli 24 sata. Istraživači su te podatke usporedili sa zdravstvenim kartonima koji detaljno navode dijagnozu kardiovaskularnih bolesti i čimbenike rizika poput razine triglicerida. Sudionici su praćeni u prosjeku 9,4 godine.

Tijekom razdoblja praćenja istraživači su zabilježili 4188 slučajeva kardiovaskularnih bolesti, 3138 ishemijske bolesti srca i 1124 moždanog udara. Otkrili su da ljudi s većim unosom slobodnih šećera imaju veći rizik od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara. Istodobno, oni koji su konzumirali više vlakana imali su manji rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Iz daljnje analize, istraživači su otkrili da je veći unos slobodnih šećera povezan s višim razinama triglicerida. Također su otkrili da je zamjena 5% energije iz slobodnih šećera neslobodnim šećerima povezana s manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara.

Kako ugljikohidrati utječu na zdravlje srca?

Dr. Alexander Atkinson, liječnik obiteljske medicine u Novant Healthu u Charlotteu, Sjeverna Karolina, koji nije bio uključen u studiju, rekao je da je jedan od glavnih zaključaka studije da različite vrste ugljikohidrata različito utječu na kardiovaskularni rizik.

Po koži ćete znati jeste li pretjerali sa šećerom

“Problem je u višku jednostavnih, rafiniranih i prerađenih ugljikohidrata. Studija je zapravo otkrila da veće razine vlakana – ugljikohidrata – smanjuju rizik od srčanih bolesti,” objasnio je dr. Atkinson.

Na pitanje kako dodani šećeri mogu povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti, rekao je: “To čini na više načina. Povećava rizik od dijabetesa, koji je značajan faktor rizika za bolesti srca. Također može povisiti krvni tlak, važan faktor rizika za srčane bolesti.

Metabolički, vaše tijelo možda neće moći preraditi sav taj šećer na zdrav način, što može dovesti do povišenih triglicerida, kao što se vidi u ovoj studiji. Trigliceridi su također povezani sa srčanim bolestima. Ljudi koji konzumiraju više šećera imaju veću vjerojatnost da će imati prekomjernu težinu, što je faktor rizika za srčane bolesti.’

Dr. Humair Mirza, kardiolog u Memorial Hermann u Houstonu, Teksas, koji nije bio uključen u studiju, rekao je: “To je neizravan odnos. Nadalje, nejasno je je li povezanost uzrokovana povećanim unosom kalorija i debljanjem, ili drugim čimbenicima životnog stila koji mogu postojati zajedno, poput pušenja, nedostatka tjelovježbe, drugih izbora hrane, ili je posljedica prekomjerne konzumacije rafiniranih ugljikohidrata kao što je visokofruktozni kukuruzni sirup koji se koristi za zaslađivanje pića.’

Istraživači su zaključili da različite vrste ugljikohidrata različito utječu na rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Ograničenja studije

Na pitanje o ograničenjima studije, dr. Trent Orfanos, FACC, ABIHM, direktor integrativne i funkcionalne kardiologije u Case Integrative Health, koji nije bio uključen u studiju, izjavio je: “Glavno ograničenje u promatranju ove studije je to što velik dio podatke o prehrani sami su prijavili sudionici, tako da su podložni određenim pogreškama. Osim toga, većina sudionika studije bila je bijela europskog porijekla, što je otežavalo primjenu na različite populacije.”

Dr. Taylor Wallace, izvršni direktor Think Healthy Group i profesor na Odsjeku za prehranu i prehrambene znanosti na Sveučilištu George Mason, koji nije bio uključen u studiju, rekao je: “Sudionici su dali najmanje dvije procjene prehrane (maksimalno 5) , što nije puno za razdoblje od 9 godina. Razmislite o svojoj prehrani u cjelini i hoće li dva nasumična dana tijekom 9 godina predstavljati vaš dugoročni obrazac prehrane. Ipak, ovo je vrlo snažna i dobro provedena prospektivna kohortna studija. Većina ovih vrsta studija ima ista ograničenja.”

Dr. E. Atkinson je dodao: “Za mene je veći problem što je studija promatrala samo ugljikohidrate i bolesti srca. Znamo da je bolest srca multifaktorijalna. To znači da mnoge stvari pridonose njima, uključujući krvni tlak, obiteljsku povijest, dijabetes, pušenje, razinu kolesterola, tjelesnu aktivnost.

Mitovi o zdravlju srca

Budući da oni nisu uzeti u obzir u studiji, teško je reći da uočeni učinci potječu samo od prehrane. Međutim, znamo da je prehrana izravan čimbenik rizika za srčane bolesti, a ova studija pruža dokaze za to. Htio bih istaknuti da nije tako jednostavno reći ljudima da jedu manje šećera. Mnogi čimbenici ovdje igraju ulogu. Što ako netko nema trgovinu u blizini i nema pristup svježem povrću?

Što ako ne zna kuhati pa večere uglavnom jede u mikrovalnoj? Da, i dalje trebamo promovirati zdravu prehranu, ali moramo se pobrinuti da bude dostupna svima”, dodao je.

Zaključak

Beata Rydiger, BA, RHN, registrirana dijetetičarka u Los Angelesu, Kalifornija, koja nije bila uključena u studiju, rekla je: “Sami autori sugeriraju povećanje unosa vlakana i zamjenu rafiniranih žitarica i slobodnih šećera cjelovitim žitaricama i neslobodnim šećerima (npr. prirodni šećeri koji se nalaze u voću) mogu spriječiti kardiovaskularne bolesti. To dodatno podupire ideju da je kvaliteta, a ne količina, ugljikohidrata koje jedemo važna za zdravlje.”

Dr. Atkinson je dodao: ‘Izbjegavanje dodanog šećera u hranu ili piće može dovesti do smanjenja rizika od kardiovaskularnih bolesti. Osim toga, povećanje unosa vlakana i zamjena rafiniranih šećera škrobovima cjelovitih žitarica i neslobodnim šećerima mogu zaštititi od kardiovaskularnih bolesti. Zato bacite zdjelu šećera sa stola i umjesto toga nabavite škrob od cjelovitih žitarica (pšenica, zob, ječam, raž i riža) i šećer iz svježeg voća (npr. banane, maline, jagode i crveno grožđe) i povrća”, zaključio je.

Boris ALEKSANDROV

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki