Jednostavan i brz ljetni desert
30 minuta, lagano, 4 osobe
Materijali:
100 gr. neslan maslac, omekšao
3/4 sp. smeđi šećer
1 veliko jaje
1 žlica ekstrakt vanilije
1/8 žličice ekstrakt badema
1/2 sp. brašno za sve namjene
½ žlice soda bikarbona
1/4 žličice sol
3/4 sp. ocijeđene i nasjeckane višnje maraskino, plus dodatak za ukras
3/4 sp. komadići mliječne kuverture plus dodatak za ukras
Provedba:
Zagrijte pećnicu na 180°C. U zdjeli električnom miješalicom istucite maslac i smeđi šećer
1′ ili dok se ne sjedine. Dodajte jaje i ekstrakte vanilije i badema i ponovno promiješajte. U posebnoj maloj zdjeli pomiješajte brašno, sodu bikarbonu i sol. Postupno dodajte suhe sastojke mokrim sastojcima, miješajući kuhačom.
Dodajte nasjeckane višnje maraskino i komadiće čokolade i promiješajte da se sjedini. Smjesa će biti gusta. Rukama oblikujte kuglice od oko 40 g. i slažite ih u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Dlanom ih lagano pritisnemo dok ne postanu ravni. Utisnite dodatne trešnje i komadiće čokolade na vanjsku stranu tijesta. Pecite 15 minuta.
Ostavite kolačiće da se ohlade u tepsiji (oko 10 minuta), a zatim polovicu naših kolačića napunite malom kuglicom čokoladnog sladoleda. Zatvaramo ih u sendviče s preostalim kolačićima. Poslužite odmah ili držite u zamrzivaču.
časopis za masline.gr