Klasična seoska salata ovdje se poslužuje s pečenim rajčicama i postaje alternativni prijedlog za svakodnevni stol.
od strane Dine Nikolaou
Spreman za 35′
Materijali
2 srednje crvene rajčice, narezane na četvrtine
2 srednje zelene rajčice, narezane na četvrtine
2 češnja češnjaka sitno nasjeckana
1 kutija slatki origano, suhi
1 paprika, narezana na ploške
1 manja glavica luka, tanko narezana
1 veći svežanj krizantema očišćenih i dobro osušenih
150 gr. kriška
100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
2 žličice žlice balzamičnog octa
listovi od 2-3 grančice svježeg origana
sol, svježe mljeveni papar
Postupak
Zagrijte pećnicu na 200°C. Lagano nauljite srednju posudu za pečenje i stavite komade rajčice. Po vrhu pospite češnjak, poškropite s 50 ml maslinovog ulja i pospite origanom, soli i svježe mljevenim paprom.
Rukama dobro izmiješajte i rasporedite rajčice po tavi u jednom sloju. Pecite ih 20 minuta dok ne omekšaju, puste malo tekućine i dok im se kora ne nabora. Izvadite rajčice
u zdjelu s vilicom i držite tekućine od kuhanja u tavi.
Slider stavite u zdjelu za salatu i dodajte papriku, luk, pečene rajčice i feta sir. Začinite solju i paprom i lagano promiješajte. Ono malo soka što je ostalo u tavi procijedite i stavite u zdjelu. Dodajte preostalo maslinovo ulje i aceto balsamico, izlupajte vilicom i prelijte preko salate. Pospite s nekoliko listića svježeg origana i odmah poslužite.
časopis za masline.gr