Sitno egzotično voće koje smanjuje masnoću jetre i pogoduje crijevima

Vrijedne tvari divljeg amazonskog voća postaju posebno korisne za jetru, prema nalazima istraživanja

Liječnici su godinama bili u slijepoj ulici oko toga kako ga učinkovito liječiti nealkoholna masna bolest jetre, stanje koje pogađa više od četvrtine odrasle populacije diljem svijeta. Međutim, iznenađujuće novo istraživanje sugerira da bi odgovor mogao ležati u jednom egzotična amazonska bobica pod nazivom camu camu.

Nealkoholna masna bolest jetre ozbiljno je stanje koje karakterizira nakupljanje masti u jetri, što može dovesti do upale, ožiljaka, pa čak i zatajenja jetre ako se ne liječi. Usko je povezan s pretilost, dijabetes i metabolički poremećaji, što ga čini rastućom javnozdravstvenom krizom. Trenutačno nema odobrenih lijekova, ostavljajući promjene načina života kao što su gubitak težine i tjelovježba kao jedine opcije.

Zato se značajnim smatra otkriće da bi plod camu camu, mala crvena bobica koja raste u amazonskoj prašumi mogla dati rješenje problema. Ovo posebno voće sadrži antioksidansi, vlakna i drugi korisni biljni spojevi tzv polifenoli. U nedavnom randomiziranom, dvostruko slijepom ispitivanju, objavljenom u časopisu Cell Reports Medicine, istraživači su otkrili da odraslim osobama s prekomjernom težinom i visokim trigliceridima samo 1,5 grama camu camu praha dan za 12 tjedana dovela do značajnog 15,85% smanjenje masti u jetri u usporedbi s placebom.

“Crijevni mikrobiom metabolizira velike molekule polifenola koji se ne mogu apsorbirati iz crijeva u manje molekule koje tijelo može probaviti kako bi smanjilo masnoću jetre”, objašnjava Dr. André Marette, glavni autor studije i profesor na Université Laval.

Istraživači su također otkrili da uzimanje dodataka prehrani camu camu smanjio je razine dva ključna jetrena enzima, ALT i AST, koji su povišeni kod osoba s masnom bolešću jetre i ukazuju na oštećenje jetre. Osim toga, pojavila se egzotična bobica blagotvorno mijenja crijevni mikrobiom, povećanje obilja određenih bakterija povezanih s poboljšanim metaboličkim zdravljem.

Fotografija: Shutterstock

“Čudotvorni” sastojci

Dr. Marette vjeruje da su te prednosti posljedica visoka koncentracija polifenolaza koje je poznato da imaju protuupalna i antioksidativna svojstva. Kako objašnjava, “mogli bi smanjiti lipogenezu, odnosno stvaranje lipostaze u jetri. Također bi mogli potaknuti razgradnju lipida oksidacijom. Kombinacija dva mehanizma vjerojatno objašnjava visoku učinkovitost ekstrakta, budući da igramo na obje strane medalje. Pretpostavljamo da početna crijevna mikrobiota utječe na odgovor na polifenole. Ako pronađemo uključene čimbenike, možda ćemo moći modificirati mikrobiom i povećati učinkovitost ekstrakta.”

Zanimljivo je da istraživači nisu pronašli promjene u tjelesnoj težini ili ukupnoj tjelesnoj masnoći tijekom studije, što sugerira da su specifični učinci camu camua na jetru neovisno o gubitku težine. To otvara mogućnost da se bobičasto voće može koristiti ne samo za prevenciju, već i kao liječenje za one koji se već bore s bolešću masne jetre.

Pročitajte također:

Jetra: Koliko joj prijeti trbuh – Tko je ugroženiji?

Ovo je tajna broj 1 za zdravu jetru

Dijeta koja smanjuje nakupljanje masti u jetri za 50% – što uključuje

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki