Zagreba Lajfhaki

Slana pita s bešamelom, paprikom i sušenim rajčicama

Slana pita ili pizza, kako god je zvali, jedino je sigurno da kada je pripremite i kušate nećete htjeti da završi jer je ukusna.

Slana pita s bešamelom, paprikom i sušenim rajčicama jedinstveno je jelo koje možete poslužiti kao predjelo, međuobrok ili kao lunch paket za ponijeti u ured ili na izlet.

Mješavina je to pizze i slane pite, zapravo baza je dizano tijesto punjeno bešamelom, paprikom i sušenim rajčicama te prekriveno s dva sloja lisnatog tijesta.

Materijali

530 gr. brašno

500 gr. mlijeko plus 1 žlica

2 lista lisnatog tijesta

300 g zelene paprike

100 g sušenih rajčica u ulju

30 g maslaca

6 g svježeg pivskog kvasca

5 g šećera

2 češnja češnjaka

Kraljevski

Sol

Provedba

U multimikseru pomiješajte 500 g brašna s kvascem, pa uz nastavak miješenja malo po malo dodavajte 250 g hladne vode. Zatim dodajte šećer i 10 g soli. Tijesto mijesite 8-10 minuta.

Zatim ga izvadite iz miksera, oblikujte kuglu i stavite u zdjelu da se poklopljeno diže dok ne udvostruči volumen oko 1 sat.

Kada istekne vrijeme, tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini, pomoću valjka za tijesto, u pravokutni oblik, na dimenzije tepsije (cca 30 x 40 cm).

Posudu za pečenje namažite s malo ulja i na nju rasporedite tijesto. Prekriti prozirnom folijom i ostaviti da odstoji još 20 minuta.

Za to vrijeme pripremite bešamel tako što ćete u loncu pomiješati maslac s 30 g brašna. Dodajte 500 gr. vrelo mlijeko malo po malo miješajući žicom i kuhati dok ne počne da se zgrušava pa ugasiti vatru.

Paprike očistite od peteljki i sjemenki te ih narežite na kockice. U tavi zagrijte ulje s 1 češnjem češnjaka, pirjajte paprike na jakoj vatri 3-4 minute, potom izvadite češnjak i sol, poklopite i kuhajte još 4 minute.

Podlogu od tijesta napunite slojem bešamela, pa po vrhu rasporedite paprike i sušene rajčice. Pospite s 2 žlice ribanog parmezana i začinite s nekoliko listića bosiljka.

Prekrijte s dva lista lisnatog tijesta, spojite ih u sredini i dobro spojite po rubovima. Zatim umutiti žumanjke sa 1 žlicom mlijeka i tom smjesom premazati tijesto. Pitu pecite na 180 °C 30 minuta, da dobro porumeni.

Uživati.

jenny.gr

Exit mobile version