Slana pita ili pizza, kako god je zvali, jedino je sigurno da kada je pripremite i kušate nećete htjeti da završi jer je ukusna.
Slana pita s bešamelom, paprikom i sušenim rajčicama jedinstveno je jelo koje možete poslužiti kao predjelo, međuobrok ili kao lunch paket za ponijeti u ured ili na izlet.
Mješavina je to pizze i slane pite, zapravo baza je dizano tijesto punjeno bešamelom, paprikom i sušenim rajčicama te prekriveno s dva sloja lisnatog tijesta.
Materijali
530 gr. brašno
500 gr. mlijeko plus 1 žlica
2 lista lisnatog tijesta
300 g zelene paprike
100 g sušenih rajčica u ulju
30 g maslaca
6 g svježeg pivskog kvasca
5 g šećera
2 češnja češnjaka
Kraljevski
Sol
Provedba
U multimikseru pomiješajte 500 g brašna s kvascem, pa uz nastavak miješenja malo po malo dodavajte 250 g hladne vode. Zatim dodajte šećer i 10 g soli. Tijesto mijesite 8-10 minuta.
Zatim ga izvadite iz miksera, oblikujte kuglu i stavite u zdjelu da se poklopljeno diže dok ne udvostruči volumen oko 1 sat.
Kada istekne vrijeme, tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini, pomoću valjka za tijesto, u pravokutni oblik, na dimenzije tepsije (cca 30 x 40 cm).
Posudu za pečenje namažite s malo ulja i na nju rasporedite tijesto. Prekriti prozirnom folijom i ostaviti da odstoji još 20 minuta.
Za to vrijeme pripremite bešamel tako što ćete u loncu pomiješati maslac s 30 g brašna. Dodajte 500 gr. vrelo mlijeko malo po malo miješajući žicom i kuhati dok ne počne da se zgrušava pa ugasiti vatru.
Paprike očistite od peteljki i sjemenki te ih narežite na kockice. U tavi zagrijte ulje s 1 češnjem češnjaka, pirjajte paprike na jakoj vatri 3-4 minute, potom izvadite češnjak i sol, poklopite i kuhajte još 4 minute.
Podlogu od tijesta napunite slojem bešamela, pa po vrhu rasporedite paprike i sušene rajčice. Pospite s 2 žlice ribanog parmezana i začinite s nekoliko listića bosiljka.
Prekrijte s dva lista lisnatog tijesta, spojite ih u sredini i dobro spojite po rubovima. Zatim umutiti žumanjke sa 1 žlicom mlijeka i tom smjesom premazati tijesto. Pitu pecite na 180 °C 30 minuta, da dobro porumeni.
Uživati.
jenny.gr