Slana torta, posebno mirisna, koja podjednako dobro ide uz pivo i uzo, a može biti i odličan zalogaj za plažu. Dvije žličice meda koje dodate u smjesu čine razliku, uravnotežujući slan okus fete.
od strane Dine Nikolaou
Spremno za sat vremena
Materijali
3 jaja
180 g brašno za sve namjene
1 žličica slatki prašak za pecivo
100ml maslinovog ulja
100 ml mlijeka
100 g gruyere slatko, ribano
200 g feta tvrda, narezana na male komadiće
2 žličice žlica meda
1 vezica kopra, bez peteljki, nasjeckana
1 vezica peršina, bez peteljki, nasjeckana
2 žličice jušna žlica krupno izlomljenih oraha
zeleni papar, svježe mljeveni
sol, svježe mljeveni papar
Savjeti
Ako niste ljubitelj kopra, možete ga zamijeniti mentom i imat ćete jednako aromatičan kolač.
Postupak
Zagrijte pećnicu na 180ºC. Okruglu tepsiju, ili okrugli kalup za tortu promjera 24 cm malo namastiti maslinovim uljem.
Ulijte jaja u zdjelu miksera i miješajte pjenjačom dok ne postanu pjenasta. Dodajte brašno, prašak za pecivo, mlijeko i maslinovo ulje i nastavite miksati dok smjesa ne postane malo homogena.
Smjesu prebacite u zdjelu i dodajte med, komadiće feta sira, naribanu gravieru, kopar, peršin, muškatni oraščić, zeleni papar i sl. sol i papar. Miješajte još neko vrijeme kuhačom, dok se sastojci ne ujednače.
Smjesu izlijte u tepsiju ili kalup i pecite 40-45 minuta, dok kolač ne naraste i porumeni. Izvadite kolač iz pećnice, ostavite da se hladi 10 minuta u kalupu, zatim ga izvadite iz kalupa i ostavite da se potpuno ohladi prije rezanja i posluživanja.
časopis za masline.gr