Zagreba Lajfhaki

Slani kolač sa feta sirom i začinskim biljem

Slana torta, posebno mirisna, koja podjednako dobro ide uz pivo i uzo, a može biti i odličan zalogaj za plažu. Dvije žličice meda koje dodate u smjesu čine razliku, uravnotežujući slan okus fete.

od strane Dine Nikolaou

Spremno za sat vremena

Materijali

3 jaja

180 g brašno za sve namjene

1 žličica slatki prašak za pecivo

100ml maslinovog ulja

100 ml mlijeka

100 g gruyere slatko, ribano

200 g feta tvrda, narezana na male komadiće

2 žličice žlica meda

1 vezica kopra, bez peteljki, nasjeckana

1 vezica peršina, bez peteljki, nasjeckana

2 žličice jušna žlica krupno izlomljenih oraha

zeleni papar, svježe mljeveni

sol, svježe mljeveni papar

Savjeti

Ako niste ljubitelj kopra, možete ga zamijeniti mentom i imat ćete jednako aromatičan kolač.

Postupak

Zagrijte pećnicu na 180ºC. Okruglu tepsiju, ili okrugli kalup za tortu promjera 24 cm malo namastiti maslinovim uljem.

Ulijte jaja u zdjelu miksera i miješajte pjenjačom dok ne postanu pjenasta. Dodajte brašno, prašak za pecivo, mlijeko i maslinovo ulje i nastavite miksati dok smjesa ne postane malo homogena.

Smjesu prebacite u zdjelu i dodajte med, komadiće feta sira, naribanu gravieru, kopar, peršin, muškatni oraščić, zeleni papar i sl. sol i papar. Miješajte još neko vrijeme kuhačom, dok se sastojci ne ujednače.

Smjesu izlijte u tepsiju ili kalup i pecite 40-45 minuta, dok kolač ne naraste i porumeni. Izvadite kolač iz pećnice, ostavite da se hladi 10 minuta u kalupu, zatim ga izvadite iz kalupa i ostavite da se potpuno ohladi prije rezanja i posluživanja.

časopis za masline.gr

Exit mobile version