Ukusno jelo s orijentalnim elementima koje ćete obožavati. Slatko-kiseli škampi s rižom odlična su kombinacija okusa.
Lambrosa Vaciatosa
Porcije: 4 Vrijeme pripreme: 20′ Vrijeme kuhanja: 25′ Gotovo za: 45′
Materijali
5-6 žličica. juha od maslinovog ulja
2 češnja češnjaka sitno nasjeckana
500 g očišćene škampe
1 srednji luk, izrezan na velike kocke
1 crvena paprika, narezana na velike kocke
1 zelena paprika, narezana na velike kocke
1 žuta paprika izrezana na velike kocke
1 mala brokula, samo cvjetići
Za ukrašavanje i posluživanje
4-5 glavica svježeg luka sitno nasjeckanog
2 žličice žlica bijelog sezama ili 1/3 šalice indijskih oraščića
basmati riža kuhana
Za slatko-kiseli umak
1/3 šalice jabučnog octa
4 žličice žlica meda
1 šalica soka od ananasa
2 žličice juha od kečapa
2 žličice juha od soje
1 žličica Flavorits Rock n’ Hot slatka mješavina začina ili bukovo
Postupak
Za slatko-kiseli umak: Sve sastojke za umak staviti u manju šerpu i zagrijati na srednjoj temperaturi. Kad zavrije, miješajte drvenom kuhačom i kuhajte umak 6-7 minuta dok se ne počne zgušnjavati. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
Za škampe: Zagrijte veliku tavu na srednje jakoj vatri, dodajte ulje pa češnjak. Pirjajte manje od 40 sekundi, a zatim dodajte škampe.
Kuhajte 2-3 minute i izvadite kozice iz posude. Dodajte 3-4 žličice. ulja pa luk i papriku. Pirjajte 4-5 minuta, dok paprike ne počnu omekšati, zatim dodajte brokulu i kozice. Prelijte umakom. Dobro promiješajte i kuhajte još 5 minuta.
Posolite i popaprite okus, pospite mladim lukom i sezamom ili indijskim oraščićima i poslužite uz kuhanu basmati rižu.
časopis za masline.gr