Savršen su odabir za doručak, a možete ih jesti same ili u jogurtu ili slasnim frapeima. Kako god uživali u njima, ovi sušeni plodovi idealan su međuobrok posebno za one koji imaju problema s crijevima, ali i za one koji žele pojesti zdravu poslasticu
The šljive su bogate vitaminom C, nprali sadrže i vitamin A, kalcij i magnezij. Njihov sadržaj vlakana je također izvanredan, koji se još više povećava kada se suše.
Najčešći način konzumiranja je u osušenom obliku. Suhe šljive se duže čuvaju, a čini se da proces dehidracije ne utječe na njihovu nutritivnu vrijednost, tako da i svježe i suhe šljive imaju podjednaku nutritivnu vrijednost. Suhe šljive imaju karakterističnu tamnoljubičastu boju i slatkasti okus za žvakanje.
Bogata vlaknima
Suhe šljive idealan su izvor vlakana i potpuno prirodno “oružje” u borbi protiv zatvora. Osim vlaknima koja olakšavaju rad crijeva tako što “hrane” dobre mikrobe u želucu, šljive hrane te bakterije i drugim sastojcima poput sorbitola koji također pomaže u regulaciji crijevnih navika. Jedenjem 5-6 suhih šljiva tijekom dana unosite više od 4g vlakana.
RELEVANTNI ČLANCI
Povećanje broja suhih šljiva također je prikladno rješenje temeljeno na istraživanjima za uspješno liječenje zatvora – cilj je 80-120 g. dnevno.
Oni štite kosti
Zahvaljujući sadržaju kalija i vitamina K suhe šljive jačaju zdravlje kostiju i reguliraju razgradnju kostiju do koje dolazi s godinama.
Ispitivanje iz 2022. pokazalo je da jedenje 50 g suhih šljiva dnevno pomaže u sprječavanju gubitka koštane mase u kukovima i potencijalno smanjuje rizik od prijeloma kuka kod žena u postmenopauzi.
Smanjuju pritisak
Zahvaljujući visokom udjelu kalija, šljive su prirodna antihipertenzivna namirnica sa 732 mg kalija po obroku od 100 g.
Iako nema puno dokaza isključivo za šljive i njihovo antihipertenzivno djelovanje, nutricionisti ističu da je poznato da je adekvatan unos kalija u prehrani koristan za većinu ljudi s visokim krvnim tlakom.
Snižavajući krvni tlak, šljive dovode i do bolje regulacije razine kolesterola, čime se smanjuje rizik od srčanih bolesti. U studiji iz 2020., dnevni unos 200 kalorija suhih šljiva (oko 120 g sušenog voća) smanjio je razinu LDL (“lošeg”) kolesterola. Također, kod žena u postmenopauzi jedenje 100 g suhih šljiva dnevno značajno je poboljšalo ukupni kolesterol i poboljšalo faktore rizika za srčane bolesti, prema studiji iz 2021.
Blagotvoran učinak suhih šljiva na zdravlje pripisuje se i njihovom visokom udjelu vlakana, za koje je poznato da, osim blagotvornog djelovanja na zdravlje probavnog sustava, pridonose i regulaciji kolesterola, a time i smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti.
Pročitajte također
Sušeno voće: pet najboljih superhrana
Šest namirnica za probavu koje pobjeđuju zatvor