Sljedeća pandemija mogla bi početi na našem tanjuru – slabi antibiotici i agresivne infekcije najveća prijetnja

Sljedeća pandemija čeka da se dogodi, WHO upozorava – Sve veća prijetnja od onoga što je na našim tanjurima mogla bi predstavljati sljedeću veliku prijetnju globalnom zdravlju

Dok se svijet usredotočuje na nove bolesti i opasnosti koje one predstavljaju, tiha prijetnja možda… “krčka” u našoj kuhinji. Mnogi su svjesni opasnosti povezanih sa superbakterijama, no ono što je možda dobilo manje pozornosti je činjenica da su glavni izvor antimikrobne rezistencije životinjski proizvodi koje konzumiramo. Znanstvenici oglašavaju uzbunu, upozoravajući da trenutna praksa u proizvodnji ovih proizvoda mogla bi biti pozornica za globalnu zdravstvenu katastrofu.

Opsežna recenzija, objavljena u Međunarodni časopis za znanost i tehnologiju hraneotkriva to životinjska hrana koju konzumiramo mogla bi biti ulaz u razornu pandemiju, potaknutu antimikrobnom rezistencijom (AMR). Ova tiha prijetnja, koja raste uglavnom na farmama u jugoistočnoj Aziji, ima potencijal učiniti naše najmoćnije antibiotike beskorisnima, oslobađajući val neizlječivih infekcija.

“Čeka se velika pandemija, u obliku antimikrobne otpornosti,” upozorava profesor Rajaraman Eri, veterinarski kirurg i prorektor znanosti o hrani i tehnologije na Sveučilištu RMIT. “Suočit ćemo se sa situacijom u kojoj ćemo ostati bez antibiotika. To znači da nećemo moći izliječiti infekcije.”.

THE Svjetska zdravstvena organizacija naglašava ovu mračnu prognozu, procjenjujući da bi bolesti otporne na lijekove mogle uzrokovati čak 10 milijuna smrti godišnje do 2050. Ova prijeteća kriza nije ograničena na jugoistočnu Aziju – to je globalna prijetnjas dalekosežnim implikacijama.

Fokus antimikrobne rezistencije

Recenzija Dr. Eri i mikrobiologinja Charmaine Lloyd sa Sveučilišta RMIT, u suradnji sa stručnjakom za javnu politiku Dr. Pushpanathan Sundram iz Tajlanda baca svjetlo na dva međusobno povezana problema koji muče industriju životinjske hrane u jugoistočnoj Aziji: antimikrobna rezistencija i ostaci lijekova. Jugoistočna Azija postala je “epicentar” antimikrobne otpornosti životinja. Sektor stočarstva u regiji, kojim dominiraju mali poljoprivrednici, kamen je temeljac sigurnosti hrane i gospodarskog prosperiteta. Međutim, to je i potencijalno leglo superbakterija.

„Na farmi, prisutnost antibiotici u hrani, tlu, vodi i životinjskom otpadu mogu pridonijeti razvoju ove otpornosti’ objašnjava dr. Lloyd. Zlouporaba antimikrobnih lijekova ubrzala je razvoj rezistencije.

Ali trajnost je samo dio problema. Pregled također naglašava problem ostataka lijekova i kemikalija u životinjskim proizvodima. Ovi ostaci doprinose potencijalnom riziku za ljudsko zdravlje. “Ostaci veterinarskih lijekova obično nastaju zbog pretjerane i neprikladne uporabe antimikrobnih sredstava i faktora rasta te drugih veterinarskih lijekova u stočarskoj praksi”napominje dr. Eri.

Istraživači ističu njegovu važnost razliku između ostataka i trajnostijer svaki zahtijeva različite strategije za rješavanje. Ističu potrebu za višestranim pristupom, koji zahtijeva poboljšani nadzor, odgovornu upotrebu antibiotika, bolju poljoprivrednu praksu, strože propise i regionalnu suradnju. Ključni element njihovih preporuka je usvajanje pristupa koji prepoznaje povezanost zdravlja ljudi, životinja i okoliša. Ova holistička perspektiva ključna je za razvoj učinkovitih rješenja za borbu protiv rezidua i otpornosti.

“Napori da se regulira uporaba antimikrobnih sredstava u regiji su u tijeku, ali raste zabrinutost zbog konzumacije proizvoda s antimikrobnim ostacima, koji mogu utjecati na ljudsko zdravlje zbog prisutnosti mikroba otpornih na antibiotike i patogena domaćina », dodaje dr. Sundram.

Istraživači naglašavaju da suvremene prijetnje zdravlju ne poznaju granice i ono što se čini da se događa na farmama u jugoistočnoj Aziji moglo bi imati raširene učinke diljem svijeta. potencijalno ugrožavajući učinkovitost naših najvažnijih lijekova. Stručnjaci pozivaju donositelje politika, poljoprivrednike i druge dionike da provedu sveobuhvatne politike za rješavanje ovih izazova. Rješavanjem dvostrukog problema rezidua i otpornosti u hrani životinjskog podrijetla, zemlje jugoistočne Azije imaju priliku zaštititi javno zdravlje i sigurnost hrane, pridonoseći globalnim naporima protiv jedne od najhitnijih zdravstvenih prijetnji današnjice.

Prema stručnjacima, spremnost je ključna. Stoga pozivaju na hitnu akciju kako se ne bismo našli usred još jedne globalne zdravstvene krize koju smo mogli spriječiti.

Pročitajte također:

Bolnice skrivaju prijetnju koja će dovesti do sljedeće pandemije – prve negativne u Grčkoj

Britanija: Pandemija Covida beznačajna je u svjetlu porasta superotpornih bakterija, upozoravaju stručnjaci

Infekcije: Bolnice bez “oružja” protiv rezistentnih mikroba – Zašto nedostaje 10 esencijalnih antibiotika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki