Zagreba Lajfhaki

Snizite krvni tlak solju, hranom bogatom kalijem – a to nisu samo banane

Hrana bogata kalijem može pomoći u nadoknadi štete od viška soli, pokazalo je novo istraživanje.

Svi znamo da su kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrti u svijetu.

Prehrana s visokim udjelom soli povećava rizik od visokog krvnog tlaka i kardiovaskularnih bolesti.

Uz raširenu potrošnju prerađene hrane, mnogim ljudima je teško ograničiti unos natrija.

Studija je otkrila da, za ženejedan prehrana bogata kalijem može se boriti protiv učinaka prehrane bogate natrijem i sniziti krvni tlak.

Kod muškaraca, međutim, prehrana bogata kalijem nije imala značajan učinak.

Općenito se vjeruje da prehrana s visokim udjelom natrija, tj. zasoljena hrana, povećava rizik od visokog krvnog tlaka. Prerađena hrana, posebno visoko prerađena hrana, često sadrži visoke razine soli, pa je mnogim ljudima teško kontrolirati unos natrija.

Studija iz Nizozemske, objavljena u European Heart Journalu, otkrila je da se žene mogu boriti protiv učinaka natrija prehranom bogatom kalijem, potencijalno smanjujući rizik od kardiovaskularnih bolesti. Profesor Tim Spector rekao je za Medical News Today:

“Opsežna studija proučavala je podatke od gotovo 25.000 sudionika.

Na početku istraživanja svi su sudionici ispunili upitnik o načinu života. Istraživači su im zatim izmjerili krvni tlak i uzeli uzorak urina. Izračunali su prehrambeni unos natrija i kalija mjerenjem razine ova dva minerala u urinu.

Istraživači su analizirali učinak unosa kalija na krvni tlak, ovisno o dobi, spolu i unosu natrija.

Kod žena su pronašli negativnu korelaciju između unosa kalija i sistoličkog krvnog tlaka – kako se unos kalija povećavao, sistolički krvni tlak se smanjivao. Učinak je bio veći kod onih žena koje su imale najveći unos natrija.

U žena s visokim unosom natrija, svaki 1 gram dnevnog povećanja kalija bio je povezan s nižim krvnim tlakom za 2,4 milimetra žive (mm/Hg).

„Smanjenje krvnog tlaka za malo više od 1 mm/Hg u praksi nije klinički značajno. “Ovo pokazuje da sam unos natrija nije jedini čimbenik na koji se treba usredotočiti kada se sprječava KVB, a individualizirani pristupi prehrani ključni su za postizanje optimalnih zdravstvenih ishoda”, primijetio je profesor Spector.

Istraživači nisu pronašli povezanost između unosa kalija i krvnog tlaka kod muškaraca.

Hrana bogata kalijem

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da odrasli trebaju konzumirati 3510 miligrama (mg) kalija i ne više od 2000 mg natrija dnevno. Većina odraslih trenutno ima previše natrija i premalo kalija u svojoj prehrani.

Kako bi se povećao unos kalija, osoba bi trebala uključiti hranu s visokim udjelom kalija u svoju prehranu.

Namirnice bogate kalijem su:

  • banane
  • slatki krumpir
  • sušeno voće kao što su grožđice, marelice i suhe šljive
  • grah, grašak i leća
  • plodovi mora
  • avokado.

Profesor Spector savjetuje: “Mislim da bismo trebali dati savjet da povećamo unos cjelovite biljne hrane, prirodno bogate kalijem, kao što su avokado, mahunarke, artičoke, cikla i marelice, a smanjimo visoko prerađenu hranu koja je često vrlo bogata natrijem”.

priče o zdravlju.gr

Exit mobile version